De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren.
Er zijn enorm veel soorten palmen, en ze zijn bijna allemaal niet-giftig. De Cycas palm is helaas een uitzondering. Gelukkig zit je met een huis-tuin-en-keukenpalm zoals Howerd de Kentiapalm, Loes de Waaierpalm of Marty de Goudpalm altijd goed!
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Orchidee: niet giftig voor katten
De orchidee is een sierlijke, stijlvolle en kleurrijke plant die over het algemeen niet giftig voor katten is. Toch moet je een klein beetje opletten bij deze bloemkop, want er bestaan maar liefst dertigduizend verschillende orchideeën waarvan sommige giftig zijn.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Katten zijn gek op kattenkruid en op speeltjes met de geur ervan. Kattenkruid spray kan saaie plekken woest aantrekkelijk maken.
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Net zoals bij mensen, reageert de ene hond of kat anders op chocolade, pindakaas of avocado dan de ander. Maar over het algemeen kun je deze producten beter niet aan je trouwe viervoeter geven.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
Palmlelie (yucca). De vezels in de bladeren zijn giftig.
Aloë Vera. Voor veel mensen is Aloë Vera bekend als een plant die vaak in zalfjes en drankjes gebruikt wordt om pijn te bestrijden of te verminderen. Bij katten, daarentegen, kan Aloë Vera zorgen voor overgeven, depressie, diarree en anorexia. Geen kat-vriendelijke plant dus!
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt. Probeer een andere plek in huis.
Het onderhoud van de Pannenkoekenplant is niet heel ingewikkeld. De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten.