Bananen (vruchten)onder andere zijn onderhevig aan 'geotropie' of kromgroei door toedoen van zwaartekracht. In de ruimte heeft men proeven gedaan met vergelijkbare 'Rocula' Het resultaat was : dat de zaden in alle richtingen zijn beginnen groeien.
Bananen groeien aan een bananenplant. De bananenplant heeft geen stam maar een soort cilinder van bladeren. Aan die cilinder groeit na een tijdje een bloemknop. Deze knop bevat wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
De afkomst van de banaan zou in Nieuw-Guinea liggen. Dat is een eiland in de Grote Oceaan, niet ver van Australië. Van daaruit zou ze zich verder verspreid hebben over Azië en Afrika. Al eeuwen geleden groeiden de bananenplant in de zuidelijke landen.
De zwaartekracht van de aarde zorgt ervoor dat de tros naar beneden gaat hangen. Door middel van zogenaamde "negatieve geotropie" (tegen de zwaartekracht ingroeien) verzetten de vruchten zich tegen de zwaartekracht, waardoor de bananen richting de zon groeien.
Bananen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het regenwoud. Als de plant naar het kleine beetje licht groeit dat door het dikke gebladerte dringt, zou hij scheef groeien en om kunnen vallen. Daarom groeien bananen niet recht omhoog om zonnestralen op te vangen.
Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant. Een bananenplant heeft geen stam maar bestaat eigenlijk helemaal uit bladeren.
Deze bloem wordt in sommige landen in Azië rauw gegeten. De banaan krijgt zijn kromme vorm doordat de bloemtros wegens de zwaartekracht naar beneden gaat hangen, terwijl de vruchten naar boven blijven groeien (geotropie). Het heeft dus niets met het groeien naar het licht te maken.
Je kunt de bananen ook binnen planten.
Je zult de bananenboom moeten planten in een pot of kist die groot genoeg is voor de volwassen boom, of je zult de bananenboom na verloop van tijd naar een grotere pot moeten transplanteren. Gebruik altijd een pot met een afvoergat op een plek waar het water goed kan weglopen.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
Onze lezers horen niet per se tot de doelgroep, maar ook wij willen graag weten waarom een banaan geen pitten heeft. 'De meeste vruchten hebben pitten, maar de bananen die wij eten niet. In de jungle van Borneo vind je wilde oerbananen die vol met pitten zitten als je ze opensnijdt.
De bananenboom
De bananenplant, ook wel Musa genoemd, is een prachtige kamerplant met mooie grote bladeren. De plant houdt van veel zonlicht en water om volop te blijven groeien.
De reis duurt twee weken ongeveer. De bananen zijn dus niet rijp als ze geplukt worden, dan zouden ze bruin en rot zijn als ze hier aankomen. De bananen worden groen geplukt en in koude containers vervoerd zodat ze niet verder rijpen. Ze worden dus als het ware in slaap gebracht.
Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt. En de banaan kan ook nog zorgen voor een betere nachtrust.
Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium.
Die kun je zelf kweken, of je kunt een jonge plant kopen. Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant.
De bananenplant is niet giftig voor mensen en dieren. Het wordt echter wel afgeraden om onrijpe bananen te eten. In ons assortiment vindt u prachtige bananenbomen voor in uw huis of tuin.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Bananenplanten groeien snel, daarom hebben deze kamerplanten relatief veel voeding nodig. Zonder voeding zal de groei al snel minder worden. Geef de plant alleen in de lente- en zomermaanden voeding. In deze maanden groeit de plant het meest en in de herfst- en wintermaanden is de plant meer in rust.
Je Bananenplant verzorgen is best makkelijk! De belangrijkste tip: voldoende water en zonlicht. De populaire kamerplant is een echte musthave: prachtig blad, sterk luchtzuiverend en er kunnen echt bananen aan groeien!
De reuzenbanaan is de grootste bananensoort en daarmee ook de grootste kruidachtige plant ter wereld. Het is een zeer zeldzame soort die enkel voorkomt in de bergwouden van het eiland Nieuw-Guinea op hoogtes van 1200-1800 meter.
In principe kan een bananenplant met de vorst die we tegenwoordig in Nederland gewend zijn buiten blijven staan. Het gedeelte van de plant dat boven de grond zit zal tijdens de vorst afsterven maar de wortels niet.
De leuke weetjes. We durven wel te stellen dat wij Nederlanders echt verzot zijn op deze vlezige en vezelrijke gele vruchten. Volgens het Voedingscentrum eten we met zijn allen zo'n 720 miljoen bananen per jaar!