In Nederland is 10% loonsverhoging doorgaans de maximaal haalbare salarisverhoging. Maar je moet écht uitermate goed hebben gepresteerd om dat tiende deel verhoging daadwerkelijk te krijgen.
Als je weet dat je moet onderhandelen, vraag dan iets meer loonsverhoging. Dit zorgt dat je onderhandelingsruimte hebt. De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 - 10 procent. Met onze bruto netto calculator kan je direct berekenen hoeveel extra netto salaris dit oplevert.
Een werknemer ervaart een opslag van 5 à 10 % als 'gewenst' maar dat is voor een werkgever doorgaans geen optie. Een opslag van 10 % op een brutoloon van 3.000 euro bijvoorbeeld, resulteert ongeveer in 120 à 130 euro netto extra voor de werknemer, wat een enorme kost zou zijn voor de werkgever.
Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen. Hoeveel procent je precies vraagt, heeft te maken met een aantal dingen. Ga bijvoorbeeld na wat de financiële situatie van je bedrijf is, hoe de arbeidsmarkt erbij staat en ontdek wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is.
Jaarlijkse salarisverhoging
De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao? Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen.
Over het algemeen wordt een loonsverhoging vragen van 5% – 10% als aanvaardbaar beschouwd. Een salarisverhoging van 10% is zelfs al aan de hoge kant. Zit er dus liever ergens tussenin. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de economische toestand binnen het bedrijf en hoeveel uw collega's verdienen.
Laatste prognose indexaanpassing
Daardoor stegen de lonen in onze sector in september 2022 met 2%. Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose de vier volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden. De eerstvolgende overschrijding van de spilindex zou plaatsvinden in oktober 2022.
Je mag gerust laten blijken hoeveel loonsverhoging je verlangt, maar geef je baas de kans om de vooruitzichten en mogelijkheden toe te lichten. Hou je vraag ook binnen de perken. Twintig procent opslag vragen is bijvoorbeeld niet zo realistisch; vijf à tien procent is daarentegen wel een nuchtere inschatting.
Salarisverhoging als je meer verantwoordelijkheid hebt
Het is een goed teken als je extra verantwoordelijkheid krijgt op werk. Het geeft aan dat je baas je vertrouwt en in je gelooft. Erg leuk allemaal, maar het betekent ook dat je verantwoordelijk bent als er iets misgaat.
Indien je een loonsverhoging krijgt van 100 euro stijgt het brutoloon dus naar 3.500 euro. Dat vertaalt zich naar een nettoloon van 2.236,58 euro, of een toename van 49,72 euro. Dat betekent dat iets meer dan de helft van die extra vergoeding in de staatskas verdwijnt.
In theorie geldt: hoe minder je werkt, hoe minder geld je verdient. Loon is als het ware een uitwisseling van uren voor geld. Hoe meer uren je werkt, hoe meer salaris jij krijgt. Wil je een dag minder werken, lever je al snel 20% van jouw voltijd salaris in.
Ga uit van het bedrag dat je momenteel aan salaris ontvangt, bijvoorbeeld €2.000 per maand. Deel dit door 100 (je krijgt dan 20) en vermenigvuldig dit met het percentage (5%). Je komt in dit geval uit bij 20 x 5, op €100 extra per maand.
Dit is het salaris dat je minimaal voor deze baan wilt hebben. Zet tijdens je onderhandelingsgesprek of in je mail altijd in op een hoger bedrag: je bovengrens. Het is niet vreemd om ongeveer 10% boven het gemiddelde salaris te zitten.
Wat is een salarisindicatie? Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring. Een salarisindicatie wordt geschat op basis van het gemiddeld salaris van werknemers in jouw situatie.
Je brutoloon groeit dubbel zo hard vergeleken met de inflatie. Tot slot dan voor de echte carrièretijgers: een gemiddelde loonstijging van 4 procent per jaar over twintig jaar. Dan begin je op 25-jarige leeftijd op bruto 35.000 euro en zit je op 45-jarige leeftijd op bijna 77.000 euro bruto per jaar.
Lijst voor jezelf de argumenten op waarom jij een loonsverhoging verdient: projecten, verantwoordelijkheden, positieve feedback van klanten, collega's en managers, de meerwaarde die jij betekent voor het bedrijf. Ga vooraf ook na wat jouw competenties waard zijn.
Ook met cao kun je om salarisverhoging vragen
Bijvoorbeeld bij een cao-verhoging of periodieke verhoging. Dat zijn salarisverhogingen waar alle werknemers volgens de cao recht op hebben. Veel mensen denken dat je naast die afgesproken verhogingen niet om extra salarisverhoging kan vragen.
Hou er rekening mee dat het bedrag dat jij netto ontvangt een stuk lager is dan wat jouw werkgever bruto betaalt. Een opslag van pakweg 10% is daarom meestal onbespreekbaar voor een bedrijf. Stel dat je 3.000 euro bruto verdient en je zou 10% opslag krijgen. Dan krijg jij uiteindelijk 120 à 130 euro netto erbij.
Loon stijgt met meer dan 10 procent in verschillende sectoren begin januari: “Historisch hoge indexering” Sectoren waar het loon éénmaal per jaar wordt geïndexeerd, stevenen af op een indexering van meer dan 10 procent in januari 2023.
Het gemiddeld netto persoonlijk inkomen van hooggeschoolden lag in 2021 gemiddeld op 2.424 euro per maand. Bij middengeschoolden bedroeg het 1.707 euro per maand en bij laaggeschoolden 1.307 euro.