Waar eiken nog wel n's wil spetteren en roken, brandt essen zeer rustig. Essen heeft geen last van zuren(tannies), waardoor u minder aanslag heeft in uw kachelpijp. Eiken is zeer populair in Nederland. Door het heerlijke geur en de lange brandt duur zorgt eiken voor een aangenaam avondje stoken.
Eikenhout wordt het meest in Nederland gestookt. Eikenhout is een harde houtsoort dat langzaam brandt, weinig rookt en een onrustige vlam heeft. Dit heerlijke ruikende brandhout is uitstekend geschikt voor grote haarden en kachels boven de 10 kWh.
Essenhout wordt in Nederland beschouwd als beste houtsoort om mee te stoken. Het is een harde houtsoort dat niet spat, waardoor het zeer geschikt is voor de open haard of houtkachel. Daarnaast brandt essenhout traag en heeft het een rustige vlam.
Eikenhout en iroko wegen ongeveer evenveel. Met een gewicht van 650kg/m3 is iroko een relatief lichte houtsoort. Eikenhout wijkt daar met zijn 700kg/m3 dus niet veel van af! Ook de bewerkbaarheid van de beide houtsoorten verschillen niet veel van elkaar.
Inlands essen is taai, sterk, hard en zwaar. Het is zeer geschikt voor stelen, voor landbouwgereedschappen en andere gereedschappen, verder voor roeiriemen en gymnastiektoestellen.
Essen is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Het is gevoelig voor vervuring en de spinthoutkever.
Eiken heeft een robuuste en rustieke uitstraling, maar kan ook voor moderne meubels gebruikt worden. Daarnaast kun je het ook goed behandelen met diverse kleuren. Door zijn eigenschappen is eiken veruit de meest gebruikte houtsoort voor eettafels.
Niet alleen meubels, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Door de schaarste (en prijs) wordt dit meer en meer vervangen door andere soorten, onder andere meer bestendige houtsoorten als Azobé of Afzelia.
Houtsoorten die geschikt zijn voor meubelmakers en interieurbouw. Hout algemeen: Noten, Kersen, Eiken , Mahonie, Grenen, Tulpenboom, Plantage teak, Berken, Beuken, Essen, Esdoorn, Iepen, Lariks.
Beuken is ietsje harder en heeft daarom een hoog rendement. Het is een populaire soort openhaardhout om mee te stoken. Het hout geeft veel warmte af en ruikt erg lekker.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Hout met 20% vocht is droog genoeg om te stoken. Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Eikenhout brandt erg lang en is zeer geschikt voor de meeste haarden en kachels. Het hout is met name geschikt voor meer ervaren stokers, omdat het minder makkelijk ontbrandt. Wanneer u het hout eenmaal heeft aangestoken is het vuur echter fantastisch.
Berkenhout /Elzenhout
Dit type hout is uitermate geschikt voor speksteenhaarden, Finovens, openhaarden, buitenhaarden en haarden met weinig trek. Deze houtsoorten zijn zeer gemakkelijk aan te steken en blijven “zonder veel omkijken” met veel vlam branden en geven daardoor veel sfeer.
Essenhout is een harde en taaie houtsoort met in de vrije natuur het laagste vochtgehalte van alle houtsoorten. Een pas gevelde es is bijvoorbeeld al veel droger dan een wilg, die zeer veel vocht bevat en veel langer moet drogen.
In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.
Eikenhout is de meest harde houtsoort en het duurzaamst, maar daardoor het minst gemakkelijk aan te steken. De kachel moet eerst goed warm zijn. Voor een mix tussen zacht en hard, kunt u het beste essenhout kiezen. Bij het gebruik van vuurschalen, raden wij altijd beukenhout aan.
Essenhout is zeer taai en sterk, maar nog wel vrij makkelijk te bewerken. Dit hout is vrij elastisch, wat het geliefd maakt voor onder andere turntoestellen. Onbehandeld essenhout heeft duurzaamheidsklasse 5. Ongeschikt voor buiten, maar wel geschikt voor mooie binnenvloeren, houten meubels en trappen.
Essenhout. Essenhout is hardhout dat vrijwel geurloos is en niet spat, daarom raden we essenhout altijd aan voor gebruik in een pizza houtoven. Daarnaast heeft essenhout een mooi vlammenspel en een hoog rendement. Essenhout past het beste bij culinaire toepassingen en is perfect openhaardhout.
Beuken is 1% harder dan rood eiken, maar ook 17% minder stabiel.