Uranus is een egaal blauwe planeet. Ze is bijzonder omdat ze 'op haar zij ligt'. De rotatieas die door de noord en zuidpool loopt staat niet rechtop maar is naar de zon gericht.
In ons sterrenstelsel draaien alle planeten tegen de klok in zowel rond de zon als om hun eigen as. Op venus na die draait de andere kant op. Na de vorming van een ster door instorting gas en stofwolken (onder eigen zwaartekracht) . Ontstaat er dus een ster Met een platte schijf met restanten gaswolk rondom de ster.
De 'as' waaromheen Saturnus zijn rondjes draait staat niet recht, maar schuin op de baan van de planeet om de zon. Volgens een internationaal team van planeetwetenschappers is de oorzaak een resonerende trilling die ontstaat door de maantjes van Saturnus.
Venus draait in wijzerszin vanop haar noordpool bekeken, wat betekent dat de Zon in het Westen opkomt. Men heeft het over retrograde rotatie (in tegengestelde richting ten opzichte van de Aarde en de meeste andere planeten van het Zonnestelsel).
Vanwege de hoge temperatuur aan het oppervlak is er op Venus geen vloeibaar water mogelijk; als dit ooit aanwezig geweest is, is het verdampt en daarna aan de zwaartekracht van de planeet ontsnapt. Venus is een vulkanisch actieve planeet, maar in tegenstelling tot de Aarde komt er geen platentektoniek voor.
Venus. Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt.
Op 4,5 miljard kilometer afstand van de zon vind je de planeet Neptunus. Deze gigantische, ijzige planeet is vanaf de zon gezien de achtste planeet in ons sterrenstelsel en de planeet die het verste van de aarde afstaat.
Rond de zon draaien negen planeten, inclusief de aarde. Of eigenlijk acht, want Pluto wordt tegenwoordig beschouwd als dwergplaneet. Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus.
Venus is een van de helderste objecten in de ruimte en daardoor met het blote oog vaak goed te zien, met name rond zonsopgang- en zonsondergang.
Jupiter is met afstand de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde. Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal.
Uranus is een egaal blauwe planeet. Ze is bijzonder omdat ze 'op haar zij ligt'. De rotatieas die door de noord en zuidpool loopt staat niet rechtop maar is naar de zon gericht.
Wat Uranus echt bijzonder maakt, en anders dan alle andere planeten in ons zonnestelsel, is de kanteling waarmee ze in een baan rond de zon draait. Uranus is de enige planeet bijna horizontaal om zijn as draait, rollend als een bal, in plaats van verticaal of licht gekanteld zoals de aarde en andere planeten.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon.
Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar.
De onlangs ontdekte planeet, Proxima d genaamd, draait op een afstand van ongeveer vier miljoen kilometer om Proxima Centauri – minder dan een tiende van de afstand tussen Mercurius en de zon.
De planeten
Om dat te onthouden kan je het ezelsbruggetje 'Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nieuwe Pyjama' gebruiken. Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet.Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus." Er zijn acht planeten in ons zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Sirius (alpha Canis Majoris) is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een schijnbare helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem. Omdat Sirius de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major) staat hij ook bekend als de Hondsster.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 19:15 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 18:32 uur).
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel. Een grote ronde bol met daarom heen een enorm ringen stelsel. Het is een enorme verzameling stenen en ijs die door de aantrekkingskracht van Saturnus bij elkaar worden gehouden.
Mars is gemakkelijk met het blote oog te herkennen aan de hemel, als een heldere, roodachtige “ster”. Het beeld door een verrekijker levert een klein schijfje op, maar met behulp van een telescoop zijn de poolkappen van Mars zichtbaar.
Deze ster staat op 9 miljard lichtjaar van de aarde! Een lichtjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, dus deze ster staat 9 miljard keer 9,46 biljoen kilometer van onze aarde. De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1. De ontdekkers van deze bijzondere ster noemen de ster Icarus.
Verder bewegen om de zon negen planeten. In volgorde van toenemende afstand tot de zon zijn dat Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Voor Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus heb je geen kijker nodig om ze aan de hemel te zien.
De planeet, de Kepler-452b, lijkt op de aarde, ook ten aanzien van de positie ten opzichte van een zon. De nieuwbakken planeet is in diameter ongeveer zestig procent groter dan de aarde en wordt gekscherend ook wel de grote neef van de aarde genoemd.