Bij grote hoeveelheden kan het menselijk lichaam cyanogeen omzetten in cyanide, en dit kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram.
Hoeveel lijnzaad per dag is veilig? Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd. Dit zijn 2 tot 3 eetlepels. Voor kinderen tot 20 kilo geldt een maximum van 8 gram lijnzaad per dag.
Toch kun je er beter niet te veel van eten. Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur. Volgens het Voedingscentrum kan een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geen kwaad.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water.
De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen.
Lijnzaad gebroken
Deze wettelijke bepaling is tot stand gekomen omdat de van nature aanwezige stof in lijnzaad; waterstof cyanide ook wel bekend als blauwzuur, in rauwe vorm in te hoge dosering schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Ja, lijnzaad staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van omega-3-vetzuren, met name alfa-linoleenzuur (ALA). Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en die we uit onze voeding moeten halen.
Dit is hoe je lijnzaad eet
Net als heel lijnzaad, kun je de gebroken versie toevoegen aan je smoothie, baksels, yoghurt of kwark. Lijnzaad heeft een vrij neutrale smaak met een nootachtige toon.
Je kan het best kiezen voor gebroken lijnzaad. Door gemalen lijnzaad kunnen meer schadelijke stoffen opgenomen worden, en met het eten van hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie.Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
In 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad zit: 33 kcal energie. 2,2 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Vanwege de vezels kan veel lijnzaad wel klachten geven, zoals een opgeblazen gevoel en gasvorming. Aangenomen wordt dat 5 eetlepels (50 gram) per dag nog veilig is en voor gezonde personen meestal gezondheidsvoordelen oplevert.
Grote hoeveelheden omega 3 vetzuren (waaraan lijnzaad rijk is) kunnen het bloed dunner maken (bron). Indien je bloedverdunners gebruikt of een bloedingsstoornis hebt dan kan je het beste even overleggen met je behandelend arts als je (veel) lijnzaad wilt gaan gebruiken (bron).
Vezels kunnen je darmfunctie en darmflora verbeteren en daarmee is lijnzaad een goed middel om een soepel stoelgang te bevorderen. Heb je last van obstipatie, schep dan 's avonds een theelepel vers gemalen lijnzaad in een kopje water.Laat het een nachtje in de koelkast staan en drink het de volgend dag op.
Zelf gebroken lijnzaad zijn een darmgeschenk. De zaadjes zijn zeer rijk aan vezels en zuigen zich in de darm vol met vocht. De darmpassage wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor de stoelgang wordt verbeterd.
Heel, gebroken, fijn of olie
Want u kunt het niet onbeperkt eten. Wie de zaadjes door bijvoorbeeld de yoghurt of (havermout)pap doet, kan het beste de gebroken lijnzaad gebruiken. De hele zaad gaat namelijk onverrichter zaken het lichaam weer. Er bestaat ook nog een fijngemalen variant en olie.
Neem één tot driemaal daags een theelepel zaad (je mag het opbouwen tot een eetlepel per keer.) De beste manieren om de slijmstoffen vrij te maken: - Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Bewaartip voor dit product. Bewaar zaden op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje.
Een lijnzaaddrankje maken met heet water is ideaal om spijsverteringsproblemen te herstellen. Met het hete water maak je de weldadige slijmstoffen in lijnzaad vrij. Ze voeden je maag en darmen en zorgen voor herstel. Met dit receptje bereid je een glas voor 1 persoon.
Lijnzaad is een superfood. Het rijk aan eiwit en vezels, een bron van goede vetzuren en het bindt je baksels (of havermoutje) op een plantaardige manier.
Doorgaans zorgt lijnzaad namelijk voor het verlagen van je bloeddruk.
ðð¨ð¤ðð§: Het idee dat je het moet koken stamt vooral af van vroeger. Toen paarden nog als werkpaarden diende, voerden ze vaak lijnzaad als krachtvoer (vanwege hoge vet gehalte). Bij grotere hoeveelheden is het verstandig het lijnzaad te koken ivm kans op vergiftiging.
Gebruik voor een kop thee ca.2-3 theelepels Lijnzaadjes en laat minstens 5 minuten trekken. Voeg toe aan muesli, brood, ontbijtgranen, salades. Ook geschikt om te malen of te wellen in water.