Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels.
Nu de appels en peren aan het rijpen zijn, worden ze aantrekkelijk voor vogels zoals kraaien, kauwen en mezen. Zodra de vogels eenmaal van de vruchten hebben gesnoept zullen er meer volgen. Ze pikken het fruit aan en veroorzaken zo veel schade.
Eten vogels appels? Ook voor vogels is een appeltje best wel gezond. Met deze appelhanger zorg je dat ze makkelijk bij deze lekkere snack kunnen komen.
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Fruit: geef geen kleine stukjes, daar kunnen vogels zich in verslikken. Laat vogels zelf pikken van een halve peer, banaan, appel of druif.
Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. Je kunt daarnaast het gehele jaar bijvoeren.
Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
IJzer, brons, koper, messing, lood en tin zijn allemaal giftig voor vogels.
Geef vogels daarom niet te veel oud brood tegelijkertijd en wissel het af met andere voedingsmiddelen die geschikt zijn voor vogels. Bied geen oud brood aan als het de enige voedselbron is. Zoals eerder vermeld, bevat brood niet alle voedingsstoffen die vogels nodig hebben om gezond te blijven.
Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken. Maar niet alleen voor vogels vormt het een gevaar. Ook muizen kunnen zichzelf er per ongeluk aan ophangen. De netjes van de bollen komen bovendien regelmatig als zwerfafval terecht in de natuur wanneer de bolletjes op zijn.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Zo eten merels, zanglijsters, koperwieken, kramsvogels en spreeuwen het liefst restjes uit jouw keuken. Denk aan gewelde krenten en rozijnen, broodkruimels en fruit (inclusief de schillen en klokhuizen). Een mees daarentegen eet het liefst ongezouten pinda's, zonnepitten, kokosnoten of vetbollen.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
U mag uw vogel uit het volgende rijtje trakteren:Groenten: paprika's (met zaadjes), boerenkool, peterselie, wortels, erwten, spinazie- noem maar op. Kook peulvruchten kort voordat u ze aan uw vogel geeft. Maiskolven zijn een bijzondere lekkernij.
Havermout: kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel.
Het voeren van pindakaas aan tuinvogels is een ware trend geworden en natuurlijk een prachtig schouwspel om te zien. Vogelpindakaas is een vetproduct en heeft een hoog eiwit- en caloriegehalte. Bied nooit normale 'mensenpindakaas' aan.Vaak zit daar zout in en dat is erg slecht voor vogels!
Noten die u kunt geven zijn walnoten, pecannoten, amandelen, paranoten, macadamianoten, pijnboompitten en kokosnoten.
Vogels hebben ook behoefte aan water. Niet alleen om te drinken, maar ook om in te badderen. Zet daarom een schaal met water neer en ververs dit dagelijks. Geef - met name in de winter - geen warm water.
In de lente en zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten.
Wat eet de merel? De merel eet vooral regenwormen en slakken. Die slakken stelen ze vaak van de zanglijster, omdat ze er zelf niet in slagen een slakkenhuis open te breken. Ook bessen en (afgevallen) fruit staan op het menu, vooral in het najaar en de winter.