Zwart mosterdzaad is scherper dan geel of bruin mosterdzaad. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zaden. Geel en bruin mosterdzaad hebben een wisselend gehalte aan olie en scherpte.
Bruine en zwarte mosterd
Zwarte mosterdzaadjes zijn weliswaar iets groter dan bruine mosterdzaadjes en smaken iets scherper/pittiger. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zwarte mosterdzaden.
Onze heetste mosterd, en misschien juist daarom zo populair.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
De smaak van mosterd is pittig, scherp en vol met een duidelijke mosterdachtig aroma. Mosterd is zeer gezond, het bevat o.a. de volgende vitaminen: A, B, C, E en K. En de mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, mangaan, magnesium, seleen en zink. Ook zitten er omega 3 vetten en weinig calorieën in mosterd.
Franse mosterd is een milde mosterd, die uitstekend te gebruiken is bij snacks, rood en wit vlees en vele andere gerechten. Een kilopot Franse mosterd – heel geschikt voor wie niet van al te scherpe mosterd houdt!
Het hoofdingrediënt van mosterd is natuurlijk het mosterdzaad zelf. En dit kleine zaadje is echt een powerhouse vol krachtige voedingsstoffen. Het bevat onder andere de mineralen seleen, fosfor, calcium, zink, ijzer, zwavel, mangaan en magnesium.
Het grootste verschil tussen de normale mosterd en de Amerikaanse mosterd is dat de Amerikaanse mosterd een zoetere smaak heeft. Amerikanen gebruiken de Amerikaanse mosterd meestal voor de hotdogs of hamburgers. Bekijk ons hele assortiment van Amerikaanse mosterd en Amerikaanse mayonaise en doe je bestelling!
De Maille Dijon Ancienne mosterd is een grove mosterd met de toevoeging van witte wijn wat deze mosterd erg bijzonder maakt.
Dit unieke Limburgse recept vindt zijn oorsprong in Gulpen in Limburg em heeft een ware Bourgondische smaak. Een milde mosterd met in natuurlijk azijn gewelde mosterdzaadjes. Zacht met pit! Ingrediënten: water, MOSTERDZAAD, natuurazijn, zout, witte wijnazijn, suiker, kruiden en specerijen.
In de 13e eeuw ontwikkelden met name de Fransen in de sindsdien om haar mosterd bekende stad Dijon nieuw mosterdrecepten. Speciaal aan de mosterd uit Dijon was, dat deze niet met azijn, maar met het sap van onrijpe druiven of met most werd bereid. Vandaar de naam - lat.
Mosterdpoeder is namelijk gedroogd mosterdzaad, ontdaan van z'n jasje, wat een geel poeder tot resultaat heeft. Voeg je daar vloeistof aan toe, dan kom je qua pittigheid in de buurt van bijvoorbeeld wasabi. Die hitte is te danken aan hoe het poeder zich ontwikkelt nadat je vloeistof toevoegt.
'Wanneer je voedsel met AITC eet, worden de trigeminale zenuwen in de mond- en neusholte geprikkeld', zegt Voets. 'Die zenuwen zijn verantwoordelijk voor zintuiglijke waarneming – temperatuur, druk, prikkelende chemische stoffen, pijn – in de mondholte, ogen, neus en de rest van het gezicht.
Hoger metabolisme
In mosterdzaad zitten ook verschillende mineralen: fosfor, magnesium, mangaan en seleen. Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen. En het klopt dat ze de verbranding iets verhogen. Alleen is dit zo'n kleine bijdrage dat je eigenlijk van geen effect kan spreken. Afvallen ga je dus niet door door deze producten te nemen.
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.
Maar de oorlog in Oekraïne zorgt voor grote problemen in de productie. Niet alleen in Groningen en de rest van Nederland kennen we Marne Mosterd; de gele smaakmaker wordt ook naar andere landen geëxporteerd. Al wordt het daar vaak onder een andere naam verkocht. De fabriek produceert 15 miljoen kilo mosterd per jaar.
Mosterdzaad geel heeft een bloeddruk verlagende werking en bevat gezonde mineralen en vitaminen. Daarnaast is deze specerij goed voor de spijsvertering.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
De combinatie van een milde kaas met het pittige karakter van de mosterd zorgt voor een verrassende smaakcombinatie en heerlijke gerechten. De kaas is 8-10 weken natuur gerijpt.