De maximumsnelheid van de bromfiets hangt af van de weg. Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
Op de rijbaan mogen ze 45 km/u rijden, op het fiets- of bromfietspad buiten de bebouwde kom mogen ze 40 km/u rijden en op het fiets- of bromfietspad binnen de bebouwde kom mogen ze 30 km/u rijden.
Regels voor snorfietsen
De snorfiets mag binnen de bebouwde kom op het fietspad rijden met een maximale snelheid van 25 km/h. Als deze er niet is, mag deze op de weg rijden met dezelfde snelheid. De snorfiets mag buiten de bebouwde kom op het fietspad rijden met nog steeds een maximale snelheid van 25 km/h.
Een bromfiets klasse A moet altijd op het fietspad rijden.Voor een bromfiets of scooter klasse B is dat verplicht op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km per uur. Er zijn echter uitzonderingen. Scooters mogen niet rijden op plaatsen waar voetgangers en fietsers de weg delen.
Hoeveel kilometer per uur mag mijn snorfiets op de rollerbank gaan voordat ik een boete krijg? Een snorfiets mag tot 35 kilometer per uur gaan op de rollerbank. Vanaf 35 kilometer per uur wordt een proces-verbaal opgemaakt.
Overschrijding van de max. constructiesnelheid van 45 km/h: t/m 10 km/u: €60 + Wok status. 11 t/m 15 km/u: €120 + Wok status.
Vanaf 1 januari is het dragen van een helm verplicht voor tweewielers met een blauw kenteken. De politie handhaaft op het niet dragen van de helm. De helmplicht is er gekomen op initiatief van artsen.
Als er geen fiets-/bromfietspad is, dan moet je wel de rijbaan gebruiken. De snorfiets (die heeft een blauw plaatje) moet altijd het fietspad gebruiken, ook als het fietspad het bord G12a niet heeft. De maximum constructiesnelheid van een bromfiets is 45 km/u.
Niet-bereden fietsen en tweewielige bromfietsen worden niet als voertuigen beschouwd. Dit wil zeggen dat zij ook niet mogen geparkeerd worden op parkeerplaatsen voor voertuigen. Zij moeten buiten de rijbaan opgesteld worden, zonder het verkeer van andere weggebruikers (dus ook voetgangers) te hinderen.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
Is de topsnelheid meer dan 50 km/u, dan is er sprake van een motorfiets. In principe mag je ermee op de snelweg, maar dan moet de topsnelheid wel méér dan 70 km/u bedragen. Ook hier geldt dat zo'n 50cc-motorfiets/scooter vooral goed is voor korte ritjes op de buitenweg en het stadsverkeer.
Vanaf 1 januari 2018 mag jouw scooter of brommer niet meer rijden in de bebouwde kom als hij niet aan de milieueisen voldoet. Het gaat hierbij om zowel 2-takt als 4-takt brommers met een DET van voor 2011.
Mag een 45km auto op een 80 km weg rijden? Het antwoord is: Ja. Een 45 km auto mag rijden op 50-, 60-, 70- en 80-wegen. Op 80-wegen geldt regelmatig een uitzondering waarbij de weg verboden is voor langzaam verkeer en dus ook voor 45 km auto's.
Voor alle bromfietsen en scooters die in gebruik genomen zijn vanaf 1 januari 2007 is het verplicht om een linker spiegel te hebben. Een rechterspiegel is niet verplicht, maar raden we wel aan voor je eigen veiligheid.
Hoe hard mag ik rijden met mijn brommobiel of bromfiets? Een scooter mag nooit harder gaan dan 45 kilometer per uur.
Op uw brommer of scooter moet goede verlichting en reflectoren zitten.Als u in het donker rijdt, moeten het voorlicht en het achterlicht op uw brommer of scooter aan zijn. Dit geldt ook bij slecht zicht.
Bij een bromfiets (geel kenteken, 45km) kun je er al een krijgen bij het overschrijden van de maximale constructiesnelheid (van 45km) met 5 km + 5 km rollerbank marge, bij een snorfiets (blauwkenteken, 25km) is dit maar 4 km + 5 km rollerbank marge.
Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen. Een bromfiets of brommer is dus hetzelfde als een scooter. Daarom wordt een bromfiets ook wel eens een bromscooter genoemd.
Sinds 1 januari 2023 geldt er een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Je moet nu dus een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm NTA-8776) dragen op je snorfiets.
Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsen
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op snorfietsen een helm te dragen. Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden.
Dit betekent dat 28 kilometer per uur officieel het uiterste limiet is voor een snorscooter. Rijdt jouw scooter harder dan dat, dan kan een agent bijvoorbeeld een proces verbaal opmaken.
Met je bromfiets krijg je een bekeuring als deze 51 kilometer per uur (of nog sneller) kan rijden. Gaat je bromfiets sneller dan 66 kilometer per uur?Dan kan je kentekenbewijs ingevorderd worden. Ook maakt de politie een WOK-melding aan als je brom-/snorfiets is opgevoerd-melding.
Veel mensen weten niet zeker of een scooter ook geflitst kan worden door een flitspaal. Hier komt men helaas pas achter wanneer men thuis een prent ontvangt.
De maximale snelheid voor een snorfiets is 25 kilometer per uur. Tel daarbij de wettelijke correctie van 3 kilometer per uur op en je kunt vanaf 28 kilometer per uur een proces-verbaal ontvangen.