Het Oude Nabije Oosten: 3500 v.Chr.tot 800 v.Chr.
Hier ontwikkelde zich de eerste beschaving, met schrift en steeds sterker wordende sociale stratificatie. Daarmee brak het oude Nabije Oosten aan, al was dit geen unilineaire vorm van culturele evolutie. Zo verdween na de Urukperiode in het noorden de invloed uit Babylonië en daarmee zaken als het schrift.
Het oude Nabije Oosten wordt de bakermat van de beschaving genoemd omdat hier de eerste steden ontstonden, de eerste velden werden bewerkt en het eerste schrift werd ontwikkeld.
Het Nabije Oosten is een enigszins verouderde aanduiding voor wat tegenwoordig gewoonlijk het Midden-Oosten heet. Het gaat grofweg om de landen ten oosten van de Middellandse Zee tot aan de westgrens van Iran, al dan niet inclusief enkele Noordoost-Afrikaanse landen, zoals Egypte, Soedan en Somalië.
tijdvak 7: tijd van pruiken en revoluties (1700-1800) tijdvak 8: tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) / tijdvak 9: tijd van de wereldoorlogen (1900-1950)
De term het oude nabije oosten wordt gebruikt om de periode en de regio van de oude beschavingen in de vruchtbare sikkel (Syrië, Palestina, Fenicië, Klein-Azië, Anatolië), Mesopotamië en de Iraanse Hoogvlakte mee aan te duiden en waartoe ook vaak het oude Egypte en Arabië worden gerekend.
Binnen de geschiedenis van het Oude Nabije Oosten neemt Mesopotamië een centrale rol in door de grote hoeveelheid bronmateriaal en het gegeven dat het veelal Mesopotamische beschavingen waren die een leidende rol hadden in dit gebied.
De provincies Gelderland en Overijssel vormen samen de regio Oost-Nederland. Het is een regio met veel natuurschoon, een rijke cultuurhistorie, een divers bedrijfsleven, drie grote Universiteiten en bovenal een heldere visie op haar toekomst.
De geschiedenis van Europa wordt gewoonlijk in drie periodes onderverdeeld: oudheid, middeleeuwen en nieuwe tijd.
Sommige historici hanteren het moment waarop mensen gereedschap begonnen te gebruiken als beginpunt. Volgens die definitie zou de prehistorie duren van 2,5 miljoen jaar geleden tot 100 voor Christus. Oude Steentijd (Paleolithicum - 2,5 mln tot 10.500 v.C.) Middensteentijd (Mesolithicum - 10.500 tot 5.300 v.C.)
In de Vruchtbare Halve Maan ten zuiden van het hedendaagse Turkije, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.) Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
In het begin was Egypte geen land, maar waren er twee landen op de plek van Egypte. Deze landen heetten Opper- en Neder-Egypte. Nu zou je denken dat Opper-Egypte in het noorden lag en Neder-Egypte in het zuiden, maar dit was precies andersom! Dat heeft te maken met de stroomrichting van de Nijl.
3500 v Chr. Uitvinding van het schrift.Ontstaan van de eerste steden.
Wat is geschiedenis van de Klassieke Oudheid? Romeinse beschavingen van ca.1000 v.C. tot val West-Romeinse Rijk (476 n.C.) en, in het oosten, overgang naar Byzantijnse periode (ca.zesde eeuw n.C.)
Het schrift van de Babyloniërs is uitgevonden om handelsactiviteiten vast te leggen. Bij de allereerste teksten die geschreven werden, zijn met een puntig voorwerp tekens in de vochtige klei getekend. Daarna legden de schrijvers de kleitablet in de zon om het schrift bestendig te maken.
Ook over de vraag wanneer de Middeleeuwen precies eindigen is men het niet helemaal eens. Over het algemeen wordt echter de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 aangehouden als hét eindpunt van de Middeleeuwen.
Het oude Nabije Oosten wordt de bakermat van de beschaving genoemd omdat hier de eerste steden ontstonden, de eerste velden werden bewerkt en het eerste schrift werd ontwikkeld.
De plundering van Rome en de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus worden over het algemeen beschouwd als het einde van de oudheid.
Etymologisch gezien betekent Mesopotamië (van de Griekse woorden 'tussen' en 'stroom') het Tweestromenland, waarmee men verwijst naar het land tussen de rivieren Tigris en Eufraat (het oosten van Syrië en het noorden van Irak).
Het Oosten ook wel de Oriënt genoemd is vanuit Europees perspectief het gedeelte van de wereld dat ten oosten van Europa ligt, dat wil zeggen Azië.
'gouden eeuw' | 1600 tot 1700
het streven van vorsten naar absolute macht; de bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de Nederlandse Republiek; wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie; de wetenschappelijke revolutie.
De 30e eeuw v.Chr. (van de christelijke jaartelling) is de 30e periode van 100 jaar gerekend vanaf het begin van de jaartelling, dus bestaande uit de jaren 3000 tot en met 2901 v.
Tegenwoordig zien we de Middeleeuwen als de periode tussen 500 en 1500 na Christus. De Renaissance kwam in de periode 1500-1600 helemaal tot zijn recht, maar was al ongeveer 100 tot 150 jaar daarvoor ontstaan in Italië.