10.000 km per jaar De laagste jaarkilometerbundel die je bij Lease'm kunt afsluiten is 10.000 kilometer per jaar. Dit is beneden het aantal gemiddelde kilometers dat er in Nederland met een auto gereden wordt.
Kilometerbundels private lease. Vaak zit er 5.000 kilometer tussen kilometerbundels. Je bent bij de ene leasemaatschappij met 13.000 kilometer misschien goedkoper uit als je een contract afsluit voor 10.000 kilometer.
De leasemaatschappij houdt meestal jaarlijks de kilometerstand bij. Heeft u meer dan de afgesproken kilometers gereden, dan betaalt u per meerkilometer een bedrag extra. Deze kilometers zijn duurder dan de kilometers binnen uw contract. Hoe veel u betaalt, vindt u terug in uw leasecontract/algemene voorwaarden.
Jaarlijks mag je niet meer dan 500 privékilometers rijden. Houd de gereden kilometers zorgvuldig bij met een waterdichte kilometerregistratie. Zo loop je ook geen risico op een flinke boete voor privégebruik van een zakelijke auto. De Belastingdienst voert de laatste jaren steeds meer controles uit.
De gemiddelde autobezitter rijdt tussen de 10.000 en 20.000 kilometers per jaar.
De grens van 200.000 km wordt soms ten onrechte beschouwd als het einde van de levensduur van het voertuig, vooral voor dieselmotoren. In werkelijkheid kan je een goede zaak doen met een tweedehandsauto met 200.000 km, als die goed werd onderhouden.
Wat is een hoge kilometerstand voor een tweedehands auto? Een hoge kilometerstand van over de 200.000 kilometer is hoog. Zeker wanneer het om een tweedehands auto met benzinemotor gaat. Historisch gezien gaat zo'n motor 250.000 kilometer mee.
Kentekens scannen
Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend.
Om geen bijtelling te betalen, moet je bewijzen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Je moet dit kunnen aantonen als de Belastingdienst hierom vraagt. Dit kun je doen door een sluitende rittenregistratie bij te houden of ander tegenbewijs te leveren.
Een private lease-occasion kan voordeliger zijn dan het leasen van een nieuwe auto. Maar het is goed om te weten dat dit niet altijd zo is. Dit komt doordat de waardedaling niet heel veel verschilt bij een nieuwe en tweedehands auto. De waarde van een nieuwe auto daalt namelijk sneller dan die van een occasion.
De bijtelling geldt voor elke auto waarmee u, omgerekend naar een kalenderjaar, meer dan 500 privékilometers rijdt.
Al met al ben je met private lease in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto in vaak goedkoper uit. Dit geldt in veel gevallen ook voor occasion lease. En ja, een leasemaatschappij verdient geld aan leasecontracten, maar het gaat er uiteindelijk om of je als automobilist goedkoper uit bent.
De meeste personenauto's rijden op benzine. Een benzineauto reed in 2022 gemiddeld 10,6 duizend kilometer. Auto's met andere brandstofsoorten hadden gemiddeld een hogere jaarkilometrage. Een elektrische auto reed gemiddeld 18,1 duizend kilometer en een diesel gemiddeld 19,2 duizend.
De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in. Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen te tanken of je auto op te laden.
☞Het doen van willekeurige steekproeven
De Belastingdienst vraagt steekproefsgewijs de rittenregistratie op zonder dat hier aanleiding voor hoeft te zijn. Er wordt dan gecontroleerd of de rittenregistratie kloppend is, dat er niet meer dan 500 kilometer privé gereden is en dat het karakter van ritten juist is.
Alle kilometers die je niet voor je werk rijdt
Het is eenvoudig: alle kilometers die je niet voor jouw werk rijdt, zijn privékilometers. Een lunch halen tussen de middag is bijvoorbeeld een privérit.
De aller makkelijkste manier om je bijtelling zo laag mogelijk te houden: minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden met de auto van de zaak. Als je minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Let er wel op dat je een kilometeradministratie moet bijhouden.
Controle Belastingdienst
De scanauto's kunnen al rijdende 8 auto's per seconde flitsen. De kentekens worden vergeleken met de administratie van de Belastingdienst, de verklaringen van “geen privégebruik”. De Belastingdienst zal vervolgens de administratie van de bestuurder controleren op dit bezoek.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Hoe werkt bijtelling op loonstrook? Bijtelling wordt indirect op uw loonstrook weergegeven. Bijtelling wordt bij het brutosalaris opgeteld, omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als 'loon in natura'. Op het loonstrookje staat meestal 'Privégebruik auto', met daarbij het desbetreffende bedrag.
Globaal kun je zeggen dat een benzinemotor 300.000 kilometer meegaat en een dieselmotor 400.000. Het is ook afhankelijk van het merk. Ga je op zoek naar auto's met een kilometerstand van boven de 300.000, dan kom je merken tegen als Mercedes, BMW, Volkswagen en Volvo.
De ANWB geeft aan dat de kilometerstand van een auto steeds minder belangrijk wordt, mits er een sluitende onderhoudshistorie aanwezig is. Auto's met een ijzersterke reputatie die goed zijn onderhouden, kunnen makkelijk betrouwbaar blijven tot een kilometerstand va meer dan 300.000.
Antwoord van Erik Jan. 240.000 km is tegenwoordig geen uitzonderlijk hoge kilometerstand voor een benzine-auto. De gemiddelde kilometerstand op het moment dat een auto naar de sloop gaat, ligt in ieder geval hoger. De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend.