Dit kan je eraan doen! In de cao horeca staat vastgelegd dat je werkgever het rooster ten minste drie weken van tevoren bekend moet maken. Als je rooster bekend is mag deze niet zomaar gewijzigd worden. Als je werkgever het rooster toch wil wijzigingen, dan moet er een zwaarwegend bedrijfsbelang zijn.
Voorwaarden om uw werkuren te kunnen wijzigen zijn: U werkt bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers. U bent minimaal een halfjaar (26 weken) in dienst. U doet uw verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Vier kalenderdagen van te voren moet de dienst schriftelijk of via digitale communicatie afgezegd worden. Wordt dit niet op tijd medegedeeld, dan moet de dienst uitbetaald worden. Ook als de medewerker geen dienst heeft gedraaid. Hetzelfde geldt voor wanneer je iemand wilt inschakelen voor een nieuwe dienst.
Veranderingen in het werkpatroon moet een werkgever zo tijdig mogelijk meedelen. Bij collectieve regeling kan worden afgesproken wat daaronder verstaan moet worden. Als deze afspraken niet gemaakt zijn moet een werkgever dit werkpatroon minstens 28 dagen van tevoren aan de werknemers bekendmaken.
Soms kiezen werkgevers ervoor om bepaalde dagen aan te wijzen als verplichte vrije dag, zoals bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart, de zogenoemde brugdagen. Dat is toegestaan indien dat is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.
Oproep intrekken
Dan moet uw werkgever dit minimaal 4 dagen van tevoren tegen u zeggen. Soms geldt een cao. Dat kan u in uw arbeidsovereenkomst opzoeken. In de cao kan een andere termijn staan.
De OR en ploegendiensten
Besluiten over ploegendiensten zijn instemmingsplichtig. Dat betekent dat de ondernemingsraad van je werkgever eerst toestemming moet geven voor het invoeren, wijzigen of intrekken van een nieuw systeem voor ploegendiensten.
Urenregistratie verplicht voor werknemers in de EU
Dus: als werkgever ben je verplicht een tijdregistratiesysteem hebben en gebruiken. Lidstaten horen aan werkgevers op te dragen om zowel de dagelijkse als wekelijkse arbeidstijden te registreren.
Wijziging in rooster
Dit kan betekenen dat deze werktijden een verworven recht zijn geworden. Het is als het ware onderdeel geworden van uw arbeidsovereenkomst. Maar dat u altijd op die basis heeft gewerkt, wil nog niet zeggen dat hiermee uw werktijden voor altijd vastliggen. Uw werkgever mag uw werktijden veranderen.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
De werkgever kan aanvaarden, of weigeren.Een weigering moet binnen de maand schriftelijk en gemotiveerd aan de werknemer bezorgd worden. Uiteraard kunnen werkgever of werknemer ook in gesprek gaan over de modaliteiten van de vierdaagse werkweek.
Het weigeren van werk is niet zomaar toegestaan. Zeker niet wanneer het om een redelijke opdracht gaat. Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Eén van de zwaarste roosters die we kennen is de drieploegendienst. Het is een rooster van drie weken waarin 5 ochtenddiensten worden gevolgd door 5 nachtdiensten en daarna 5 avonddiensten. Met dit rooster wordt per week een bedrijfstijd van circa 120 uur gerealiseerd.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot ploegendienst, nachtwerk en het maken van overuren.
Ondanks de waardevolle bijdrage die een werknemer mogelijk levert, is het belangrijk om te benadrukken dat een werkgever het recht heeft om de werknemer te ontslaan of disciplinaire maatregelen te nemen wanneer hij of zij (herhaaldelijk) niet komt opdagen op het werk.
Uit vaste rechtspraak blijkt dat rechters bij regelmatig te laat komen op het werk in de meeste gevallen het ontbindingsverzoek van de arbeidsovereenkomst inwilligen. Van belang is met name of de werkgever kan bewijzen dat sprake is van structureel te laat komen.
De werkgever is dus niet verplicht om de oproepkracht werk aan te bieden. Maar wordt de werknemer opgeroepen, dan moet hij in principe ook komen werken. Uiteraard tegen betaling van het overeengekomen loon. Wordt de oproepkracht niet opgeroepen, dan heeft hij ook geen recht op loon.
Een gezond rooster houdt rekening met het bioritme van de mens, door periodes van rust in te bouwen tussen de diensten en afwijkingen te voorkomen. Het helpt ook om het rooster ruim van tevoren bekend te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is de balans tussen werk en privé gemakkelijker te bewaken.
In een goed werkrooster zit een evenwicht tussen wat goed is voor jou en voor het bedrijf. Daarvoor is een onderzoek nodig van werkaanbod, overhead, verzuim en verlof. En de wensen van jou en je collega's. Het rooster moet passen in wettelijke, ergonomische en sociale kaders.
Wat is een Roostermaker? De roostermaker is werkzaam op een middelbare school, gymnasium of op een MBO of HBO school. De roostermaker maakt roosters voor de verschillende klassen met behulp van zijn computersysteem en eventueel zijn roostersoftware.