Organiseer je een klein evenement voor minder dan 250 bezoekers? Dan heb je in sommige gevallen geen vergunning nodig. Maar dan moet je wel aan een flinke lijst eisen voldoen.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Een bedrijfsfeest kost gemiddeld 75 euro per persoon. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Bij een bedrijfsfeest voor 50 personen kost het entertainment/vermaak ongeveer 25 euro per persoon. Dan blijft er nog 25 euro over voor het buffet en 25 euro voor drank.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Een lekker hapje bij het aperitief lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
vrienden van vrienden of vrienden van familie. collega's die je alleen op je werk ziet en niet persoonlijk mee afspreekt. vrienden die je alleen in groepsverband ziet. mensen die je het afgelopen jaar niet hebt gezien.
Geen zin of tijd om zelf iets te bereiden? Snacks uit de oven of de frituur vallen goed in de smaak: denk aan bitterballen, kaasstengels of minipizza's. Ook stokbrood met dips kun je altijd op tafel zetten. Als je voor voldoende afwisseling zorgt, is er voor iedereen iets lekkers om te pakken.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Binnenlands gedestilleerd (bier, wijn, fris, jenever,Vieux) kun je gemiddeld rekenen met € 4,- tot € 7,50 per persoon per uur. Buitenlands gedestilleerd (whiskey, gin, Bacardi (rum), etc) kun je gemiddeld rekenenen met € 6,50 tot € 15,- per persoon per uur.
Reken voor een feest 1 tot 1,5 vierkante meter per persoon. Dus voor een gemiddelde Nederlandse huiskamer van 45 vierkante meter, geld een maximum aantal feestgangers van 45. Wil je een klein beetje de ruimte hebben om te dansen dat is het met 30 mensen waarschijnlijk het prettigst feesten.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
Een bekende regel is evenveel kinderen uitnodigen als de leeftijd van je kind. Schollaart: "Maar kijk ook naar wat je als ouder aankunt, wat je gaat doen en hoeveel hulp je hebt." Als ouders mag je suggesties doen, maar laat de uiteindelijke keus over aan je kind.