Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Oranje krijgt een hoofdletter als het om het Nederlandse koningshuis gaat en als het om een Nederlandse nationale sportploeg gaat. Normaal gesproken is de kleur oranje gewoon met een kleine letter, net als blauw, roze, lila, enzovoort.
Willem van Nassau
Hij staat beter bekend als Willem van Oranje en wordt gezien als de stamvader van het Huis van Oranje Nassau.
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
De kleur die de meeste mensen paars zullen noemen ligt ergens tussen violet en magenta en is daarmee een extraspectrale kleur. Er is overlap met kleuren als lila (lichtpaars), roze en purper.
Ieder land/regio krijgt een kleurcode: Kleurcode donkerrood: regio's of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen. Kleurcode oranje of rood: regio's of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld. Kleurcode groen: regio's of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.
Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam.
Hoewel zwart vaak wordt geassocieerd met begrippen als rouw, angst en verdriet, staat deze kleur ook voor kracht en autoriteit.
Als Nederland binnenkort rood kleurt door het oplopende aantal coronabesmettingen, zal reizen gepaard gaan met onder meer quarantaineverplichtingen. Dat is niet zo aangenaam, dus een aantal mensen zal de reis proberen te annuleren. Het is echter niet altijd mogelijk om je kosten terug te krijgen.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Het Huis Oranje-Nassau stamt af van de Ottoonse lijn, de groothertogelijke familie van Luxemburg van de Walramse lijn. Keizer Karel V wil voorkomen dat door vererving de bezittingen van de Nassaus in Nederland en Duitsland in handen van één persoon, Willem van Oranje, komen.
De kleur voor een 60 jarige is lila of paars Deze kleur vertegenwoordigt wijsheid, betrokkenheid, kracht en spiritualiteit, eigenschappen die je beslist terug herkend in je jarige.
Bordeauxrood of kortweg bordeaux is een kleur, meer bepaald een roodtint. Meestal wordt het beschreven als donkerrood, wijnrood, of rood met een paarse tint. De kleur heeft zijn naam te danken aan de wijn die in de omgeving van Bordeaux geproduceerd wordt.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. De Poolse "Dag van de Vlag" wordt gevierd op 2 mei sinds 2004.
De vlag van Roemenië (Roemeens: Drapelul României) is een verticale driekleur bestaande uit een blauwe, een gele en een rode band.
De rood-wit-blauwe Nederlandse vlag heeft al eeuwen de oude 'Prinsenvlag' verdrongen, die in plaats van een rode, een oranje bovenband had. Toch waren er lang veel mensen in Nederland, onder andere de Nationaal Socialistische Beweging (NSB), die liever de kleur 'oranje boven' zien.
De vlag van Bolivia is een driekleur met drie gelijke horizontale banen: een rode, gele en groene.