In vakantiehuizen die in de vrije natuur zijn gelegen kunnen insecten voorkomen. Dit geldt voor zilvervissen, mieren, wespen, wandluizen, pissebedden en marters. Spinnenwebben kunnen ondanks een grondige reiniging binnen een korte tijd ontstaan.
Spot de lynx, wolf en beer. In meerdere nationale parken in Kroatië lopen nog lynxen rond! In de bossen en bergen van Kroatië leven lynxen en grijze wolven. Ook kun je hier bruine beren spotten, net als in het buurland Slovenië.
Het onderwaterleven aan de zuidkust is, net als dat van het noordelijke nichtje, divers en gevarieerd. Geen wonder dat het wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde visgronden van Kroatië, waar scholen blauwvintonijn, zwaardvis en zelfs een blauwe haai of voshaai te vinden zijn.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Grotere gevaren liggen op de loer aan land in Kroatië
De warme Kroatische kustlijn, rotsachtig met puimsteenrotsen, is de perfecte plek voor wezens die nog gevaarlijker zijn - slangen, spinnen en schorpioenen. Ze hebben zelfs de onaangename neiging om zich in stedelijke gebieden op te houden.
Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land. Ze lopen vrij rond in nationale parken en natuurparken. Als je zelf wilde beren wil spotten, dan moet je in het berenreservaat van Kuterevo zijn!
Ondanks dat Istrië aan de kust ligt, wil je altijd anti muggen middel bij je hebben tijdens je vakantie in Kroatië. Ongeacht welk deel van Kroatië je gaat bezoeken. De kleine rotzakken zitten namelijk overal en ze prikken gemeen.
Kwallen steken met brandharen, die vaak als tentakels onder de kwal langen of op zijn oppervlak zitten. Deze geven een reactie bij aanraking. Op de plaats waar deze brandharen de huid hebben geraakt, treedt een reactie op met roodheid, zwelling en soms blaarvorming. Er is vaak (veel) pijn, een branderig gevoel of jeuk.
Komt de kwal in contact met een vijand, dan schieten de netelcellen als een soort harpoen uit de tentakel. Het gif uit die cellen komt in je huid terecht, met jeuk en pijn tot gevolg. In Nederland is de kans dat je een (zeer) giftige kwal tegenkomt gelukkig niet heel groot.
Een lange kustlijn en zoveel eilanden maken van Kroatië een snorkel walhalla. Er zijn talrijke plekken om met je duikbril en flippers de onderwater flora en fauna te verkennen. Weinig landen kennen zó een schone en heldere zee en zoveel variëteit aan snorkelplaatsen.
Kroatië beschikt nu over een goede schatting van het aantal beren. Een DNA analyse toonde aan dat er minimaal 700 en maximaal 1000 beren in Kroatië leven.
Veel voorkomende zoutwater vissoorten zijn tonijn, sardine, anchovis, makreel, pickerel, zeebarbeel, heek en nog veel meer. Big Game Fishing is echt in opkomst in Kroatië.
In Kroatië kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken. Draag beschermende kleding, gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET, en gebruik een muskietennet om onder te slapen.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De tentakels van kwallen hebben giftige netelcellen. Wanneer je gestoken wordt, spuit de kwal gif in je bloedbaan. Hierdoor kan je jeuk en pijn voelen. Wanneer je uit het water stapt, drogen de netelcellen uit.
De irukandji is een kleine, glasheldere kwal. Hij wordt maar een paar centimeter lang en leeft in de tropische wateren rond de noordkust van Australië. Dit kwalletje wordt in het algemeen gezien als het giftigste dier ter wereld en in tegenstelling tot andere kwallen heeft de irukandji ook netelcellen op het lichaam.
Druppel na de kwallenbeet dus wat azijn op de plek en wrijf het in. Na een beet van een kwal kan de pijn even aanhouden. Ook kan de huid flink jeuken. Azijn op de plek van de beet wrijven helpt hiertegen, maar ook een pijnstiller kan helpen.
Antwoord van de Bieb:Sea Life Scheveningen zegt het volgende:Niet langer dan een paar uur. Dit hangt ook van het weer af: als de zon schijnt gaat het verdrogen sneller. Eigenlijk is het ook niet echt ''overleven'', een kwal op het droge is langzaam aan het sterven.
Kwallen hebben eigenlijk geen hersenen, dus ze zijn zich er niet van bewust. Voor hun is het hetzelfde als in de zee.
Als het oostenwind (aflandige wind) is, wind van land naar de zee, ontstaat er een onderstroom. De bovenste laag van het water wordt dan door de wind van het land af geduwd, terwijl de onderstroom naar het land toe gaat. In die onderstroom bevinden zich de kwallen, met als gevolg dat ze aanspoelen op het strand.
In Kroatië vind je eigenlijk overal wel muggen in de zomer, vooral op plekken waar veel water aanwezig is, zoals aan de zee en langs meren en rivieren. Het is natuurlijk erg vervelend om gestoken te worden, of om 's nachts wakker te liggen vanwege het gezoem van muggen.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Kroatië.