Citrinine is een natuurlijke schimmelgifstof. Het kan in talrijke producten voorkomen, zoals bonen, fruit, olijven, kruiden en specerijen. Ook rode gist rijst kan mogelijk citrinine bevatten. Tijdens het fermentatieproces kan citrinine worden gevormd wat schadelijk kan zijn voor de lever en nieren.
Gemeld zijn spierpijn, maag- en darmklachten. Maar ook ontregeling van stollingstijd, verminderd geheugen, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ernstige lever problemen met geelzucht zijn gemeld. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd over de ontvangen meldingen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat rode gist rijst kan dienen als alternatief voor statine om je cholesterol te verlagen. Rode gist rijst bevat namelijk het actieve bestanddeel monacoline K, een stof die qua werking en samenstelling vergelijkbaar is met lovastatine.
Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.
Interactie. Rode gist rijst verlaagt de synthese van co-enzym Q10 en vitamine D. Suppleer daarom naast rode gist rijst ook co-enzym Q10 en vitamine D. Monacoline K wordt omgezet door het CYP3A4-enzym in de lever.
De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.
Statines in combinatie met andere medicijnen kunnen namelijk ongewenste bijwerkingen geven. Gebruik rode gist rijst niet tijdens zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Ook kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar kunnen het beter niet slikken.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Citrinine is een natuurlijke schimmelgifstof. Het kan in talrijke producten voorkomen, zoals bonen, fruit, olijven, kruiden en specerijen. Ook rode gist rijst kan mogelijk citrinine bevatten. Tijdens het fermentatieproces kan citrinine worden gevormd wat schadelijk kan zijn voor de lever en nieren.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal krijg je simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Monacoline K: de natuurlijke cholesterolverlager
Deze bijzondere rijstsoort dankt zijn naam aan de donkerrode kleur. Deze ontstaat door witte rijst met de gistsoort Monascus purpureus te fermenteren. Tijdens dit proces ontstaat Monacoline K, dat een aantal bijzondere eigenschappen voor de gezondheid heeft.
Rode gist rijst is een voedingssupplement dat medisch mag worden genoemd (o.a. van de EFSA). Rode gist rijst kan echter verontreinigd zijn met de mycotoxine citrinine. In Nederland is het bij de drogist in vele combinaties verkrijgbaar, zoals met berberine, vitamine K, olijfextract of Q10.
U kunt dit medicijn het best 's avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. 's Nachts maakt de lever namelijk meer cholesterol aan. Dan werkt dit medicijn beter. Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
De meeste rode rijst-supplementen hebben een aanbevolen dagdosering van 1 tablet. Dit tablet neem je 's ochtends in met water. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om van te voren de gebruiksaanwijzing te raadplegen.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10%. Het lijkt geen goed idee al deze mensen te gaan behandelen met een cholesterolverlager. Onze Belgische richtlijnen raden artsen al jaren af om cholesterolverlagers voor te schrijven aan personen ouder dan 70 jaar zonder hart- en vaatziekten.
Monacoline k en bloedverdunners
Voedingssupplementen die rode gist rijst bevatten, verbeteren de bloedcirculatie. Er is geen interactie tussen het gebruik van statines en bloedverdunners. Raadpleeg om zeker te zijn toch even je huisarts als je de twee tegelijk gaat innemen.
De belangrijkste daarvan is monacoline K. Monacoline K uit rode gist rijst draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Deze gezondheidsclaim is goedgekeurd door de EFSA wegens overtuigend bewijs.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten.