De meeste vezels zitten echter in de schil. Door de schil te laten zitten, krijg je dus meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen. Daarnaast bevat de schil nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine C en antioxidanten.
Voordelen voor de gezondheid
Door de schil eraan te laten, behouden ze hun natuurlijke voedingswaarde . Naast vezels bevatten aardappelschillen ook andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder antioxidanten, kalium en vitamine C.
Aardappelen
Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Frieten en chips bevatten vaak veel calorieën en vet. In een observationeel onderzoek is het eten van frieten en chips in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas (3). Een onderzoek uit 2011 vond zelfs dat chips per portie meer gewichtstoename kunnen veroorzaken dan enig ander voedsel ( 4 ).
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
De loempia komt als gezondste snack uit de test. En mocht je daar toch een sausje bij willen, kies dan voor ketchup in een apart bakje. Zo voorkom je dat je snacks verdrinken in de saus en kun je zelf bepalen hoeveel saus je eet.
Zoete aardappelfrietjes bevatten iets meer calorieën en koolhydraten, maar zijn ook voedzamer dan Franse frietjes. Het grootste verschil in voedingsstoffen is dat Franse frietjes geen vitamine A bevatten, terwijl zoete aardappelfrietjes juist veel vitamine A bevatten. Vitamine A is belangrijk voor uw zicht en immuunsysteem ( 2 ).
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Glycoalkaloïden komen van nature voor in aardappelen en zijn giftig voor mensen in hoge concentraties . Glycoalkaloïden zijn geconcentreerd in de schil en langdurige blootstelling van knollen aan licht stimuleert de vorming van glycoalkaloïden nabij het oppervlak van de aardappelknol.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.
Aardappelen zijn van nature rijk aan vezels en die zijn goed voor je spijsverteringssysteem. De meeste vezels zitten echter in de schil. Door de schil te laten zitten, krijg je dus meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen.
Voor sommigen is het prima om een keer per week een bordje friet te eten. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee. "Iedereen zou zijn inname van gefrituurd voedsel moeten beperken, maar er is geen universeel antwoord," zegt Cox.
Meer vitamine C en kalium. Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Als je voor zo min mogelijk calorieën en vet wil gaan, kun je beter een kroketje bestellen. Wist je dat er in een kroket zelfs minder calorieën zitten dan in een broodje gezond? Een frikandel heeft weer veel minder koolhydraten en iets minder suikers, en meer eiwitten.
Patatje met berehap is slechter. Een pizza wordt bereid in de oven en dat is minder slecht dan eten bereid in frituurvet. Bovendien zitten er in het patatje meer verzadigde vetten.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Friet, frikandellen, kroketten, loempia's: gefrituurd eten is nergens goed voor. Het heeft weinig vezels en veel vet en zout waardoor het moeilijk verteerbaar is voor je lichaam. Dit kan niet alleen leiden tot constipatie, maar het kan er ook voor zorgen dat het moeilijk en pijnlijk is om naar de wc te gaan.
Conclusie: Diepvriesfriet is niet altijd het gezondste alternatief, dus lees de etiketten en let op de porties als u ze koopt. Of nog beter: maak ze zelf.
Voedingsmiddelen zoals frieten vallen in de categorie ‘hyper-smakelijke voedingsmiddelen’, die het beloningscentrum in de hersenen stimuleren en zo de afgifte van ‘feel-good chemicaliën’ zoals dopamine op gang brengen. Deze chemicaliën kunnen mensen in een constante staat van verlangen houden, waardoor ze eraan verslaafd raken.
Er is geen betere manier om met hunkering om te gaan dan door je maaltijden en snacks van tevoren te plannen . Als je een gezonde maaltijd en snacks ingepakt en klaar hebt staan voor de lunch en in de middag, is de kans veel kleiner dat je een restje pizza pakt, frietjes bestelt of de snoepjes eet die iemand mee naar kantoor heeft genomen.
Kies bijvoorbeeld voor groene boontjes en wortelen die u in stokjes snijdt. Zo passen ze perfect bij de frietjes. Zoals u hebt gezien, kunt u gerechten met frietjes combineren met tal van producten. Natuurlijk bestaan er nog veel meer andere recepten, van de meest klassieke tot de meest originele.
Typische recepten voor home fries kunnen leiden tot een overdosis zout en olie, wat kan oplopen tot 360 calorieën, 19 g totaal vet en 600 mg natrium per portie van 1 kopje .