Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst. Nasi kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Dit gebakken rijstgerecht komt uit Indonesië en Nasi Noreng betekent letterlijk: gebakken rijst. In het Indonesisch is Nasi rijst en Goreng gebakken. Dit rijstgerecht is een stuk pittiger en heftiger van smaak dan andere gebakken rijst gerechten.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Nasi is de Indonesische benaming voor rijst en betekent in combinatie met het woord 'goreng' gebakken rijst. In Nederland hebben we het dus altijd over nasi goreng ofwel gebakken rijst. Om nasi goreng te maken wordt de rijst, meestal met een lange korrel zoals basmatirijst, eerst gekookt.
Nasi goreng komt uit Indonesië en betekent gebakken rijst. De basisingrediënten voor nasi goreng zijn: gekookte rijst, olie, ketjap of sojasaus.Soms wordt er ook Spaanse peper, ui en knoflook toegevoegd.
Doordat de nasi goreng voornamelijk uit groenten (vezels) en eiwitten bestaat vult het ook erg goed en bevat het zowel minder koolhydraten als minder calorieën. Kortom; een heerlijke koolhydraatarme maaltijd die ook nog binnen 20-30 minuten op tafel staat!
Jasmijn rijst
Het is één van de meest aromatische rijstsoorten en dat maakt het een erg populaire soort. Je komt deze rijst vooral tegen in Indonesische, Thaise en Chinese gerechten.
Nasi opwarmen kun je op drie manieren doen: in de pan, in de magnetron of in de oven/airfryer. Nasi opwarmen in een pan geeft waarschijnlijk het beste resultaat. En het is bovendien heel makkelijk. Verhit een scheutje olie in een grote pan of wok en roerbak de rijst tot alles droog en goed warm is.
Wat eet je bij nasi goreng? Serveer de nasi goreng met een gebakken ei, zelfgemaakte kroepoek, sambal en komkommer. Een heerlijke combinatie!
Nasi/bamivlees is meestal gesneden van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, hierdoor is het makkelijk én snel te gebruiken in diverse gerechten.
Breng in een ruime pan een flinke laag water met een scheutje ketjap asin (of wat zout) aan de kook.Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo'n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Zilvervliesrijst bevat bijna net zoveel vezels als quinoa en volkoren couscous met 9 gram zelfs iets meer. Voor een vezelrijk dieet zijn dus volkorengranen en quinoa de gezondste opties. In vergelijking met rijst en couscous bevat quinoa de grootste hoeveelheden mineralen zoals fosfor, kalium, ijzer, koper en zink.
Rijst is een graansoort. De rijstkorrels worden na het oogsten uit de rijstplanten gehaald. De rijst heeft dan nog een oneetbaar hulsje om zich heen zitten. Dit wordt verwijderd en vervolgens ontstaat de meest pure rijst met de meeste voedingsstoffen: zilvervliesrijst.
Voor nasi goreng is 80 à 100 gram rijst per persoon een goede maatstaf.
Maar wil je de rijst verwerken in een gebakken gerecht zoals nasi? Schep het dan uit de pan in een grote kom of schaal en laat het helemaal afkoelen. Bij het bakken van koude rijst loop je veel minder risico dat de rijst aan de bodem van de pan of wok blijft plakken.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Nasi bewaren is één, maar je moet het natuurlijk nog wel even opnieuw opwarmen voordat je het kunt eten. Nasi opwarmen kun je op drie manieren doen: in de pan, in de magnetron of in de oven/airfryer. Nasi opwarmen in een pan geeft waarschijnlijk het beste resultaat.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.