Het valt in dezelfde categorie als cocaïne en taurine, alleen is de werking van cafeïne veel minder. De werking van cafeïne. Binnen drie – vier minuten is de helft van je cafeïne consumptie al opgenomen in het bloed. Het effect is echter pas na 2,5 uur op zijn hoogtepunt.
Cafeïne werkt snel
Veel mensen merken de effecten al binnen enkele minuten. Het piekniveau bevindt zich rond de veertig minuten na inname. Dat is het moment dat de effecten het meest merkbaar zijn.
Cafeïne krijg je binnen via je voeding, vocht of supplementen en wordt vervolgens vrij snel opgenomen door je maag-darmkanaal. Cafeïne wordt omgezet door de lever in drie stofjes: paraxanthine, theophylline, and theobromine . Deze stofjes hebben alle drie een effect op je hersenen.
Het is verstandig om minimaal zes uur voor het slapengaan uw laatste kop koffie te drinken. Zo lang duurt het ongeveer voordat cafeïne voldoende het lichaam uit is, bewees onder meer Christopher Drake, onderzoeker aan het Henry Ford Sleep Disorders and Research Center.
Cafeïne heeft in het lichaam een halveringstijd van ongeveer 5 uur.
Maar wat kun je doen aan dat trillerige gevoel? Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook.
Cafeïne of coffeïne, waarop theïne, matheïne/mateïne en guaranine analoga zijn, is een alkaloïde die onder andere van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak.
Cafeïne doet na ongeveer een half uur pas zijn werk en na ongeveer twee uur is het uitgewerkt. Het is dus aan te raden om minimaal anderhalf uur tussen het eerste en het tweede kopje te laten zitten. Doe je dat niet en drink je meer dan één kop koffie?
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Bij een inname van meer dan 400-500 mg cafeïne per dag bij volwassenen, treedt mogelijk een cafeïneoverdosis op.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
In principe is cafeïne, bij een inname met mate, niet slecht voor je. Hoewel sommige mensen gevoelig zijn voor cafeine en last hebben van bijwerkingen, kunnen de meeste volwassen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder nadelige gevolgen. Bij overmatige inname kan cafeine effect hebben op je slaap.
Een blikje Cola Zero bevat ongeveer 24 mg cafeïne, wat in vergelijking met andere cafeïnehoudende dranken relatief laag is. Ter illustratie: in een standaard kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne, meer dan drie keer de hoeveelheid in Cola Zero.
Eerst het goede nieuws: koffie drinken op een lege maag is meestal geen groot probleem. Onze magen kunnen meer aan dan je zou denken. Sterker nog, koffie is al heel lang onderdeel van onze ochtendroutine en heeft zelfs een aantal gezondheidsvoordelen.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee. Daarin zit ook cafeïne maar in kleinere hoeveelheden, vergeleken met koffie. Door de antioxidanten die in thee zitten, is thee vele malen beter voor je immuunsysteem, dan koffie.
Conclusie. Mensen die te veel koffie drinken (meer dan zes kopjes per dag) of die 's avonds koffie drinken, vallen later in slaap en worden de volgende ochtend minder fit en minder uitgerust wakker. Cafeïne blokkeert namelijk een deel in de hersenen dat verantwoordelijk is om (diep) te slapen.
5. Vermijd het drinken van koffie en alcohol laat in de middag en avond. Cafeïnehoudende dranken en alcohol kunnen je slaapcyclus verstoren. Cafeïne stimuleert namelijk het zenuwstelsel en kan de tijd die nodig is om in slaap te vallen verlengen.
De directeur van het Northumbria Centre for Sleep Research raadt aan om acht uur voor het slapengaan te stoppen met koffiedrinken. Ga je om 22u slapen, dan drink je dus je laatste kop koffie om 14u. Kruip je pas om 2u 's nachts onder de lakens, dan mag je tot 18u 's avonds genieten van een 'bakje troost'.
Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect van paracetamol en werkt opwekkend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Hoewel cafeïne en theïne chemisch gezien dezelfde stof zijn (C8H10N4O2), heeft de stof in thee een andere werking op het lichaam dan in koffie. Dit komt omdat cafeïne in koffie veel sneller in het bloed wordt opgenomen dan thee. Je kunt het vergelijken met langzame en sneller suikers.
Coffeïne versterkt het pijnstillend effect en werkt mogelijk opwekkend. Er is geen bewijs dat de combinatie van deze drie middelen beter werkt dan enkelvoudige preparaten (die één werkzame pijnstillende stof bevatten).
Cafeïne is een stimulans van het centrale zenuwstelsel die het hart sneller doet slaan en de bloeddruk verhoogt. Het heeft een mild effect als het wordt geconsumeerd in traditionele dranken zoals koffie of als additief in bepaalde frisdranken, ook al kan de gevoeligheid variëren van persoon tot persoon.