Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet.
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Een brut nature bevat bijvoorbeeld minder dan 3 gram suiker per liter, terwijl een dulce cava meer dan 50 gram suiker per liter kan bevatten! Ben je specifiek op zoek naar een cava die gezond is, dan is de hoeveelheid toegevoegde suiker een goede om in de gaten te houden voor je een fles aankoopt.
Wij zochten voor je uit welke flessen het minste suiker bevatten. Het aantal calorieën in champagne, cava of prosecco is nagenoeg gelijk: gemiddeld zo'n 77 kcal per glas. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel suiker er aan toegevoegd is. En daar zit nogal een verschil in.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
2. Champagne bevat minder calorieën dan rode of witte wijn. Een glas champagne bevat ongeveer 80 calorieën, in plaats van de 120 die er in rode en witte wijn zitten.
De droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Minder dan in de zoete wijn die dus veel meer calorieën hebben. Het alcohol percentage bepaalt uiteindelijk het precieze aantal in jouw glas.
Het cava alcoholpercentage valt namelijk in de groep van laag-, tot medium. Wijnen die onder de noemer laag tot medium vallen, zijn in veel gevallen afkomstig uit de wat koelere gebieden in Europa. Denk hierbij aan Duitsland, het noorden van Italië en Frankrijk.
Champagne, Cava of Prosecco in de vorm van brut of extra brut bevat ook bijna geen restsuikers dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Sterker nog: in vergelijking met sommige witte wijnen dan kan je bijna gewicht verliezen.
Spaanse mousserende wijn
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding 'cava' bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: macabeo (ca. 1/3), xarel·lo (ca. 1/3) en parellada (ca. 1/5), hoewel er ook andere rassen gebruikt mogen worden.
Glas prosecco (150 ml)
In een glas prosecco van 150 ml zit zo'n 2 gram suiker. Dit is vergelijkbaar met een halve theelepel.
We weten allemaal: drank is slecht voor je lever. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je lever heel snel herstelt als je stopt met drinken. Onderzoek van de University College London toont dat je al na vijf weken niet drinken zo'n 15 procent vetweefsel rondom je lever verliest.
Brut wil eigenlijk zeggen hoe 'droog' de wijn is. Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet. Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne.
Cava is een mousserende witte (en soms rosé) wijn die wordt gemaakt in vele delen van Spanje, voornamelijk in Penedès. Er mogen vele soorten druiven worden gebruikt maar de meest gebruikte druiven zijn Macabeo, Xarello en Parellada. Voor rosé cava wordt hier vaak de blauwe druif Garnacha aan toegevoegd.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Wel kun je kijken welke soort rode wijn het minste calorieën bevat. Als je je aan merlot, rosé of pinot noir houd, zit je altijd goed. Ze bevatten elk zo'n 88 calorieën, 1 gram suiker per glas en 3 gram koolhydraten. Marsala en sherry kun je het beste vermijden.
Je kunt gerust koffie of thee drinken, mits het zonder melk en suiker is. Light frisdrank is toegestaan, voor maximaal 2 glazen per dag. Alcohol is niet toegestaan.
Een glas wijn kan dus prima bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een droge wijn is dan de beste keuze en bevat de minste koolhydraten. Wilt u echt verantwoord zijn, kies dan voor een Champagne, Cava, Prosecco of een alcoholvrije wijn.