het opbod zelfst. naamw. het uitbrengen van een bod dat hoger is dan het vorige Voorbeeld: `In sommige gevallen is er sprake van een recht van opbod.
Bij het verkopen van een woning per opbod wordt er niet gesproken over een vraagprijs, maar een zogenaamde vanaf-prijs. Dit is de prijs waar de biedingen starten, en wordt vaak strategisch ingezet om kopers te interesseren voor de woning.
Definitie: Bij verkoop per opbod vraagt de voorzitter van de verkoop per lot een startbod aan de kopers. Indien dit startbod voldoende hoog wordt ingeschat door de voorzitter kunnen de kopers de prijs opdrijven door tegen elkaar op te bieden. Het verhogen van de prijs gebeurt telkens met een vooraf bepaald bedrag.
Opbod en afslag
De veiling vindt plaats in twee fasen: eerst vindt de inzet plaats (bij opbod), en daarna de afslag (bij afmijning). Een veilingmeester roept de bedragen die geboden kunnen worden. In de inzetfase gaan de biedingen omhoog; in de afslagfase omlaag.
Een veiling bij afslag of afslag bij afmijning is een veiling waarbij een product op een hoge prijs wordt ingezet, waarna de prijs daalt totdat iemand akkoord gaat.
Wat staat in een akte van gunning? In de akte van gunning wordt vastgelegd dat de verkoper/schuldeiser akkoord gaat met het bedrag uit de akte van afslag. Wat staat in een akte van kwijting? De akte van kwijting wordt opgemaakt als de koper alle financiële verplichtingen heeft voldaan.
Wanneer u iemand anders in de veiling namens u laat bieden dient er een akte de command te worden opgemaakt. Deze persoon is dan tezamen met u aansprakelijk voor het storten van de koopsom.
Een kavel onder gunning houdt in dat de opdrachtgever na de veiling bepaalt of de kavel wel of niet naar de hoogste bieder gaat.
Doe je mee aan een veiling van een hypotheekhouder (executieveiling volgens artikel 3:268 BW)? Dan kun je 14 dagen vóór de inzetveiling een schriftelijk bod uitbrengen. Dit noemen we een onderhandse bieding. Richt dit schriftelijke bod aan de notaris die de veiling behandelt.
De afslager (veilingmeester) zet hoog in en de kopers in de afmijnzaal kunnen op een knop drukken om daarmee de klok stil te zetten en de prijs van de door hen gewenste partij vast te stellen. Degene die het eerste drukt, betaalt de hoogste prijs en is de koper van de partij of een gedeelte ervan.
Heeft de verkoper jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, je hebt dan alle andere bieders buiten spel gezet en de koopovereenkomst kan opgemaakt worden. Als de koopovereenkomst is getekend is de koop voor de verkoper gelijk bindend. Als koper heb jij altijd nog drie dagen wettelijke bedenktijd.
Dat bod moet vóór een bepaalde datum en tijdstip schriftelijk aan de verkopende makelaar afgegeven zijn. Alle bieders krijgen vervolgens binnen 24 uur de uitslag van de inschrijving te horen. Heb jij het beste bod neergelegd? Dan ben jij de gelukkige koper van de woning.
De kosten voor de koper op Biddit zijn identiek aan de kosten die de koper zou betalen bij een gewone verkoop uit de hand, dus de registratierechten, notariskosten, enz. Houd er wel rekening mee dat u ook als verkoper een extra kost moet betalen van gemiddeld € 3.000 à € 5.000.
Wordt uw gewenste verkoopprijs niet behaald, dan kan u er steeds voor kiezen om uw woning niet langer via Biddit aan te bieden. Ongeacht of de verkoop plaatsvindt via Biddit dient u de door de notaris gemaakte kosten, alsook de publicitaire kosten en die van het Biddit platform te vergoeden.
Hoelang de onderhandeling duurt hangt af van de situatie. Je kan er dezelfde dag nog uitkomen of er weken over doen. Deze tijd kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel. Uiteraard kan je zelf een termijn stellen waarin je een tegenbod wilt ontvangen.
Wanneer de woning via de veiling wordt aangeboden en de opbrengsten met de executieverkoop lager zijn dan de hoogte van je hypotheek dan kom je met een restschuld te zitten. Via een executieveiling wordt een woning namelijk al gauw tegen een aanzienlijk lagere prijs verkocht dan de werkelijke waarde van de woning.
Onderhandse verkoop betekent: 'de verkoop van een pand op de vrije markt'. De verkoper en koper zijn onderling tot een akkoord gekomen rondom de verkoop van het pand en willen een onderhandse verkoop in werking zetten. Dit gebeurd vaak via bemiddeling van een vastgoedmakelaar.
Zodra je een huis koopt bij een veiling, is de koop definitief. Je kunt dus niet onderhandelen zoals dat bijvoorbeeld wel kan als je op de normale manier een huis koopt. Er zijn ook geen ontbindende voorwaarden, dus je kan het huis niet kopen onder voorbehoud van financiering.
Bovenop uw aankoopbedrag betaalt u opgeld. Dit is 15% van het bedrag dat u biedt. Het opgeldbedrag ziet u terug op de factuur. In sommige gevallen betaalt u bijkomende kosten, zoals BTW of BPM.
Als een kavel tijdens een veiling op basis van 'no reserve' wordt verkocht dan betekent dit dat er geen minimumprijs is. Dit in tegenstelling tot een veiling waarbij er een minimumprijs of reserve geldt. Wanneer er een minimumprijs geldt, dan gaat de koop pas door op het moment dat deze prijs (of meer) wordt geboden.
De veilingkosten betaalt u aan de verkoper.
De bedoeling van de partij die in een akte (finale) kwijting wenst te ontvangen is dat hij na het ondertekenen van de akte niks meer aan de tegenpartij wil betalen. Andersom bedoelde de tegenpartij dat hij bevestigt dat de betaling heeft plaatsgevonden, maar dat hij voor het restant een vordering houdt.
Waarover gaat het? Als je meerdere geïnteresseerden hebt voor je woning mag je die wel degelijk tegen elkaar laten 'opbieden'. Je kan die kandidaten bijvoorbeeld vragen om hun hoogste bod te laten kennen tegen een welbepaalde datum.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.