Hulp vanuit de ruimte Gespecialiseerde teams uit onder meer Amerika, Israël, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk en Duitsland zijn ook onderweg naar Turkije. En de Europese Unie helpt de Turken vanuit de ruimte.
Giro555 heeft in de eerste zes maanden voor bijna 32 miljoen euro aan noodhulp geleverd na de aardbeving in Turkije en Syrië. Dit geld is gelijk verdeeld tussen beide landen. Met de winter op komst blijft noodhulp essentieel, maar de focus verschuift de komende jaren naar wederopbouw en herstelwerkzaamheden.
Het Rode Kruis is actief in zowel Syrië als Turkije. Daar werken we samen met de Syrische- en Turkse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Er is veel geld nodig om de miljoenen mensen in beide landen te helpen, omdat zovelen hun huis zijn kwijtgeraakt.
Meer dan 45 landen hebben Turkije al hun steun aangeboden, maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al in de ochtend na de ramp bekend.
De EU heeft onmiddellijk gereageerd op het verzoek van Turkije van 6 februari om het Uniemechanisme voor civiele bescherming te activeren. 21 EU-landen, samen met Albanië, Montenegro en Servië, hebben zoek- en reddingsteams aangeboden om de eerstehulpverleners ter plaatse te ondersteunen.
Vluchtelingen en lokale gemeenschappen in Turkije hebben hulp nodig.Ook de Syriërs in eigen land hebben dringend hulp nodig. Velen van hen zijn ontheemd door 12 jaar oorlog. Wij zijn ter plaatse in Turkije en Syrië om zoveel mogelijk in de dringende behoeften te voorzien.
Goed om te weten: hoewel Turkije zich in welvaart niet kan meten met Nederland, staat het land wel acht plaatsen hoger op de machtslijst (plek 13) dan Nederland. Dat heeft vooral te maken met de hoge status van het Turkse leger en het NAVO-lidmaatschap.
Oekraïens succes in Turkije
Zelfs landen die elkaar naar het leven staan, bieden elkaar hulp. Aardbevingsdiplomatie wordt dat genoemd. Zo hebben de Grieken reddingsteams naar Turkije gestuurd en de Verenigde Arabisch Emiraten sturen 100 miljoen dollar aan hulpgoederen, ook naar vijand Syrië.
Een week na de nationale actiedag van Giro555 is er ruim 108 miljoen euro gedoneerd voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt Oxfam Novib. Dat is 20 miljoen meer dan de voorlopige eindstand van 88,9 miljoen euro op de actiedag.
De ruim tachtig miljoen inwoners van Duitsland hebben in televisie-acties tot nu toe ruim 16,5 miljoen mark gegeven voor Turkse aardbevingsslachtoffers.
Het gaat dan vooral om het aanbieden van water, voedsel en onderdak. “We proberen Syriërs in het hele land te helpen. Ook in het noordwesten, waar de aardbevingen grote schade hebben aangericht,” zegt de woordvoerder van Schreinemacher. Het ministerie bekijkt nu hoe Nederland de getroffen landen 'verder kan bijstaan'.
Veel Turkse en Syrische gemeenschappen en hulporganisaties in Duitsland hebben inzamelingsacties in het leven geroepen. Ze zamelen onder meer jassen, mutsen en dekens in om zo snel mogelijk naar het getroffen gebied te sturen, waar het momenteel ijskoud is.
De solidariteitsdag van de VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije heeft 1,8 miljoen euro opgebracht. De teller voor de hele inzamelactie stijgt daarmee tot 11,6 miljoen euro. "Indrukwekkend", klinkt het bij het Consortium 12-12.
In totaal geeft Nederland 49,7 miljoen euro uit aan noodhulp voor Turkije en Syrië. Het gaat hier om extra steun naar aanleiding van de aardbeving en al bestaande noodhulp aan Syrië. Meer dan 50.000 mensen zijn om het leven gekomen door de aardbevingen van 6 februari.
Nederland doneert € 10 miljoen extra voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Het geld is bestemd voor voedsel, water, medische zorg en onderdak.
Het Rode Kruis helpt na de aardbeving in Syrië en Turkije. Met reddingsacties, medische hulp, tenten, dekens, voedsel en water. Én met een hele hoop hulp achter de schermen. Dankzij jullie donaties kunnen we al veel voor mensen betekenen, maar ook lange termijn zal hulp in het gebied nodig blijven.
Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse Rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Paşa, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.
Turkije manifesteert zich in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne als bemiddelaar. President Recep Tayyip Erdogan is de enige buitenlandse leider die met zowel Volodymyr Zelensky als Vladimir Poetin spreekt.
In 2 weken tijd is in Nederland ruim 108 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Met de opbrengst bieden de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel aan tienduizenden getroffen mensen in de twee landen.
In anderhalve dag tijd haalde Nederland ruim 9 miljoen euro op voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Met de opbrengst bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel aan getroffen mensen in Turkije en Syrië.
De export betreft naast grondstoffen producten als tarwebloem, plantaardige oliën, pasta, bakkerijproducten en allerlei suikerproducten. Opmerkelijk in 2022 was de stijging van de export van linzen met 115 procent, met een exportwaarde die uitkomt op 467 miljoen euro.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
De Amerikaanse luchtmacht is de technologisch meest geavanceerde luchtmacht ter wereld.
Frankrijk staat bekend om zijn geavanceerde technologie en wapensystemen, zoals gevechtsvliegtuigen, tanks en onderzeeërs. Het land heeft ook de grootste militaire defensie-industrie in Europa en kan daardoor zelf zijn militaire uitrusting produceren.