Een jong konijn kan bij een volwassen konijn worden gezet, maar doe dat niet met een te jong konijn. Wacht dan tot het konijn een maand of 3 is. Bij volwassen konijnen maakt de leeftijd niet uit. Wel kan het handig zijn op het temperament te letten.
Ze gebruiken uit angst dan agressie dan als verdedigingsmiddel, willen vaak andere konijnen in de buurt laten komen, omdat ze negatieve ervaringen hebben uit hun jeugd. Vandaar dat het advies is om echt pas vanaf een leeftijd van 14 a 16 weken te koppelen.
Sommige koppels moeten eerst een week op neutraal terrein gekoppeld worden, andere twee weken en sommige nog langer. Het is belangrijk om het hok waar ze samen in moeten komen, goed schoon te maken voordat je ze erin zet. Geur is voor konijnen ontzettend belangrijk.
Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één ander konijn. Ras en afmeting spelen daarbij geen rol: een Vlaamse reus kan de beste maatjes worden met een hangoordwergje. Het geslacht is wel belangrijk.
Als u twee jonge konijntjes van minder dan drie maanden oud aanschaft, kunt u ze vaak meteen bij elkaar zetten want meestal zullen die elkaar accepteren. Blijf er wel bij om te zien hoe het gaat.
Een dwergkonijn kan hele goede vriendjes zijn met een Vlaamse reus. En je moet niet raar kijken als de kleinste de baas is. Territoriumdrift en hormonen spelen een grote rol in het gedrag van konijnen. Het is heel waarschijnlijk dat er agressie ontstaat als je twee konijnen bij elkaar zet.
Ben je niet veel thuis en is er voldoende ruimte? Dan is het beter om twee konijnen samen te houden. Hou daarmee wel rekening dat het beter is om konijnen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar te houden.
Een konijn wordt niet tam in enkele uren of dagen. Het is afhankelijk van het karakter hoe snel het gaat. Veel konijnen worden nooit echt heel tam.
Na een maand of 3 gaan de konijnen bepalen wie de baas gaat worden, de rangorde bepalen. Beide voedsters willen graag bovenaan de rangorde staan, waardoor ze gaan vechten. Oplossing: Deze voedsters zullen niet meer samen kunnen, na het opnieuw koppelen is de kans heel groot dat de voedsters weer zullen gaan vechten.
Als het koppel echt heel heftig gaat vechten, moeten ze uit elkaar gehaald worden om verwondingen te voorkomen. Als je ze uit elkaar moet halen, kun je proberen of het lukt om de konijnen te her-koppelen op neutraal terrein waar ze zich veilig voelen.
Met name volwassen mannetjes konijnen kunnen elkaar flink de tent uitjagen! Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes konijnen samen kan goed gaan, maar helaas niet altijd. Eigenlijk is dus sowieso de beste combinatie een mannetje en een vrouwtje samen.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk!
Bij de eerste kennismaking/koppeling is het het beste de konijnen maar kort bij elkaar te laten. Hoe lang dit precies is, hangt af van hun gedrag. Wanneer de konijnen erg druk zijn en er veel gebeurd, is 10 minuten lang genoeg. Gaat het er vrij rustig aan toe, dan kun je 15-30 minuten koppelen.
Laat je konijn afscheid nemen van zijn overleden vriendje
Wanneer je konijn niet gestorven is aan een besmettelijke ziekte, laat de overblijver dan waardig afscheid nemen van zijn levenslange partner. Leg het overleden konijn in een doosje en zet het in hun gezamenlijke leefruimte.
Een konijn alleen heeft de kans vroegtijdig te sterven door eenzaamheid. Door konijnen in koppels te huisvesten komt het afwijkende gedrag maar zelden voor. Ook groepen zijn mogelijk, hoewel het houden van konijnen in groepen wel wat nadelen heeft.
Door goed te kijken naar hoe konijnen elkaars vacht verzorgen kunt u eenvoudig vaststellen welk konijn dominant is. Doorgaans zal het dominante dier het andere konijn veel minder vaak en minder langdurig wassen. U zult vaak zien dat het dominante konijn zijn kop richting het andere konijn duwt.
Normaal gedrag is: vlinderen (draaien rond elkaar), rijden op elkaar, jagen, haren plukken, elkaar wassen, stampen, … Wanneer de konijnen zich in een bolletje rollen en naar elkaars geslachtsdelen happen, moet je ze uit elkaar halen.
Het is verstandig om je konijntjes te laten castreren. Voor een castratie van een mannetje kun je rekenen op ongeveer €60.Omdat de castratie van een vrouwtje ingrijpender is, kun je uitgaan van ongeveer €150.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust – symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Als u momenteel het verlies verwerkt van uw konijn of cavia die samenwoonde met een ander, is het belangrijk om ook te bedenken hoe hun partner zich zou kunnen voelen. Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal.
Nee dit maakt niks uit. Konijnen hechten geen waarde aan familie banden. Voedsters wel of niet uit het zelfde nest maakt niet uit, er is altijd een kans op vechten. Wat wel goed gaat (in 99% van de gevallen) is een gecastreerde ram + een voedster.
Wij kunnen u alle advies geven over het houden en verzorgen van konijnen. Veel mensen die op zoek zijn naar konijnen die rustig zijn en klein blijven, kiezen voor hangoor dwergkonijnen of kleurdwergjes met rechtopstaande oortjes. Deze konijnen staan bekend om hun vriendelijke en nieuwsgierige karakter.
Kan je een konijn alleen houden? Konijnen zijn groepsdieren en voelen zich daarom niet op hun gemak als ze alleen leven. Een konijn alleen voelt zich gewoonweg onveilig en vereenzaamt. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat konijnen samen geplaatst worden.