Als je bovendruk boven de 180 is, krijg je vrijwel altijd medicijnen. Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 is dit niet altijd het geval. Bij deze waarde krijg je alleen medicijnen bij een hoog of zeer hoog risico op hart- of vaatziekten. Bij een laag risico is het aanpassen van leefstijl meestal voldoende.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Bij een bloeddruk van 180/110 of hoger heb je een ernstig verhoogde bloeddruk. Met een ernstig verhoogde bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten.
In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen. Mogelijke klachten zijn: wazig zien.
Bij postprandiale hypotensie daalt de bloeddruk meestal binnen anderhalf uur na het begin van de maaltijd. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt met name voor bij oudere mensen.
Conclusie. Een hoge dosis paracetamol voorkomt niet alleen een stijging in de lichaamstemperatuur direct na een beroerte, maar heeft ook een bloeddrukverlagend effect.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben. Een eenvoudige manier om gezond te blijven is dus om gehydrateerd te blijven.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Zout minderen om uw bloeddruk te verlagen
Hoewel het effect wat kleiner is dan het effect van gezond eten, daalt uw bloeddruk ook als u alleen minder zout gebruikt. Met iedere dag 3 gram zout minder kunt u bij een hoge bloeddruk gemiddeld de bovendruk met 3,6-5,6 mmHg laten dalen en de onderdruk met 1,9-3,2 mmHg.
In het kort. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.
Naast het geven van leefstijladviezen, schrijven huisartsen hun patiënten met verhoogde bloeddruk bloeddrukverlagende medicijnen (antihypertensiva) voor. Ze doen dit om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Bij een normale bloeddruk is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 90. Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Aanbeveling. Streef naar de systolische bloeddruk <150 mmHg bij vitale ouderen. Overweeg bij het verdragen en het niet optreden van bijwerkingen van de medicatie bij vitale ouderen de systolische bloeddruk nog verder te verlagen onder 140 mmHg.
Mannen hebben vaker last van non-REM dan vrouwen, zo blijkt ook al uit eerder onderzoek. En in vergelijking met vrouwen hebben ze ook vaker last van een hoge bloeddruk. De nieuwe studie kan dus een aanwijzing zijn dat een slechte slaapkwaliteit bij mannen en een hoger risico op hypertensie geslachtsgebonden is.
Wat merkt u van een hoge bloeddruk (hypertensie)?
Van een hoge bloeddruk merkt u zelf meestal niets. Als uw bloeddruk echter lange tijd te hoog is of ernstig is en u wordt niet behandeld, kunt u wel klachten krijgen zoals: hoofdpijn. vermoeidheid.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Als de slagaderverkalking zich geleidelijk voltrekt, ontstaat in de loop van het leven een chronische nierziekte. Als de nieren veel minder goed werken, spreken we van chronische nierinsufficiëntie. Dit leidt tot klachten als moeheid, geleidelijke vochtophoping, hoge bloeddruk, kortademigheid en jeuk.
Voorbeelden zijn amlodipine, barnidipine, diltiazem, felodipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine met vertraagde afgifte en verapamil. Alfablokkers maken de bloedvaten wijder. Het bloed kan beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.
Een voor de diastolische druk (onderdruk) en een voor systolische druk (bovendruk). De cardiologen zijn tot de conclusie gekomen dat er geen enkel bewijs is voor hart en vaatziekten als gevolg van een te hoge onderdruk.