Een mantelbuis gebruik je om kabels in de grond te beschermen. Kabelflex is een geribbelde mantelbuis en is gemaakt van een binnen-en buitenmantel van PolyEthyleen. Dit materiaal zorgt voor een optimale bescherming van kabels in de grond.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
Mantelbuis is in verschillende maten verkrijgbaar. Zo heeft u voor een dunne kabel een mantelbuis met een kleinere diameter nodig dan voor een dikke gasleiding. Doorgaans wordt de mantelbuis 40 mm en de mantelbuis 50 mm het meest gebruikt.
De mantelbuis voor de aansluiting van gas (kleur geel) moet een middellijn hebben van 63 millimeter en een wanddikte van 3,0 millimeter. De minimale buigstraal is 500 millimeter.
Het voordeel van een mantelbuis voor in de grond
Een mantelbuis is een flexibele kunststof buis, dus het is ook mogelijk om bochten in je leiding te maken. Daarnaast kunnen deze flexibele mantelbuizen tegen een stootje en heeft het ondergronds ingraven geen enkel invloed op het materiaal.
Hoeveel verschillende soorten kabels er door één mantelbuis heen passen, hangt af van de dikte van de mantelbuis. De meeste verschillende soorten kabels kunnen met elkaar in één mantelbuis, maar elektrakabels leg je niet met andere kabels in een buis. Dit is niet gebruikelijk, omdat doorslagspanning kan ontstaan.
De mantelbuis moet op 800 mm onder het maaiveld of onder straatniveau liggen. Zo wordt bevriezing van de leiding voorkomen. Daarnaast zijn er regels vanuit de gemeente over hoe diep nutsleidingen (denk aan leidingen voor gas, water of elektra) en kabels moet liggen.
Naar alle parkeervakken moet een leidingdoorvoer worden gemaakt. Dat betekent het aanleggen van een mantelbuis.
Bij doorgangen van buitenmuren is het gebruik van een mantelbuis zelfs verplicht. Bovendien vergemakkelijkt de buis toekomstige werkzaamheden, omdat leidingen eenvoudig vervangen kunnen worden zonder verdere graaf- of breekwerkzaamheden uit te hoeven voeren.
De minimale doorsnede van een grondkabel is 1,5 mm2, de maximale doorsnede 300 mm2. Om de juiste keuze te maken moet u weten hoeveel vermogen er word verbruikt en dus hoeveel stroom er door de grondkabel heen gaat lopen. Naast de doorsnede en het vermogen speelt ook de brandveiligheid een grote rol.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
De mantelbuis is waterdicht en biedt optimale bescherming voor je kabels en leidingen.
Dat komt omdat de XMVK-as grondkabel een omvlechting heeft die bestaat uit gegalvaniseerde staaldraden met daarbij een aardlitze. Deze draad wordt gebruikt als aardleiding. De omvlechting en aardlitze worden ook wel aardscherm genoemd. De XMVK installatiekabel is alleen geschikt voor verbindingen boven de grond.
YMVK en XMVK: wat is het verschil? YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd.
6 UTP-Kabel is waterdicht (PE-mantel), voorzien van een gelvulling. Bij eventuele beschadiging zorgt de gelvulling er nog voor dat er geen vocht binnen kan treden. Uitermate geschikt voor buitentoepassingen, deze kabel kan zo de grond in, maar een mantelbuis wordt geadviseerd vanwege de kwetsbare dunne diameter.
Een mantelbuis is een buis die in de grond of in een wand geplaatst kan worden. In de mantelbuis kunnen kabels en elektriciteitsleidingen geplaatst worden. Ook voor andere leidingen, zoals die voor water en gas, zijn mantelbuizen geschikt. De buis heeft als doel om de inhoud te beschermen.
De mantelbuis is een harde PVC buis met gladde binnenwand en een buitendiameter van 110 mm (bijvoorbeeld een rioleringsbuis). Gebruik geen geribde of flexibele buis. De mantelbuis mag maximum 50 meter lang zijn.
Een mantelbuis wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een doorvoer onder of door een obstakel, zoals een muur, fundering, verkeerweg of anderszins. Op deze manier is het mogelijk de kabels en leidingen aan te brengen of bij onderhoud te vervangen, zonder dat het obstakel behoeft te worden afgebroken of verwijderd.
Om de leidingen te herkennen zijn deze elk voorzien van een eigen kleurcode. Zo worden de gele invoerbochten gebruikt voor gasleidingen, rood voor elektra, blauw voor de waterleiding (of drukleiding als secundair net voor de brandweer), groen voor CAI en grijs voor telecom en overige toepassingen.
Flexibele PP of PE mantelbuis
€ 19,40 incl.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
De afdichting van de speling tussen de mantelbuis en de uitsparing in de muur wordt gerealiseerd door middel van mortel. De mantelbuis wordt rondom volledig afgedicht met gips- of cementmortel langs beide zijden van de muur en dit over een minimale diepte van 25 mm (E 30 en E 60) of van 35 mm (E 120).
Over het algemeen moeten laagspanningskabels op een diepte van minimaal 60 centimeter worden gelegd. Voor midden-en-hoogspanningskabels gelden strengere voorschriften, waarbij de minimale diepte meestal rond de 80 centimeter ligt.