Snus steeds populairder onder Nederlandse jongeren. Zanger André Hazes jr. gebruikt het, net als voetballer Hakim Ziyech en vele onbekende Nederlanders: snus. Een zakje met smaakstof en nicotine dat je tussen lip en tandvlees stopt.
Snus is als een alternatief voor roken te gebruiken, waarbij nicotinezakjes bij rokers de voorkeur krijgen. Als het lastig is om te stoppen met roken vanwege het gebrek aan nicotine in je lichaam dan biedt snus uitkomst. Je behaalt daar een gezondheidsvoordeel mee, omdat je geen schadelijke rook in je longen krijgt.
Ja: snus heeft door de aanwezigheid van nicotine een sterk verslavende werking. De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.
De effecten van snus komen vrij zodra de nicotine in de bloedbaan terecht is gekomen. Het geeft een gevoel van ontspanning en concentratie, maar ook zorgt het voor een energiek en opgewekt gevoel.
We krijgen vaak de vraag: “is snus drugs?”, het antwoord hierop is heel simpel: nee snus is geen drugs.
Zo bedraagt momenteel de straf voor de smokkel van snus een boete of een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren (artikel 3). Indien de rechtbank de overtreding als ernstig beschouwt, bestaat de veroordeling uit een gevangenisstraf van minimaal zes maanden en maximaal zes jaren (artikel 5).
Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven.
Is snus dus drugs? Snus met nicotine valt niet onder de Opiumwet en is in dat opzicht niet als drug aan te merken. De wetgeving verbiedt de verkoop van Zweedse originele snus met tabak, maar dan op basis van de Tabakswet en niet op grond van de Opiumwet.
Daarop werden op 10 november de zakjes in Nederland verboden. Snus met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje mag sindsdien niet meer verhandeld worden. Maar dat verbod wordt met voeten getreden. Op internet wemelt het van de webshops die merken als Killa, Lyft en Zyn verkopen in allerlei smaken.
Bij Snus komt er geen rook, damp of andere stoffen in de lucht. De nicotine komt via een andere route in je lichaam doordat je het nicotinezakje onder je bovenlip plaatst; daarom is het gebruik van Snus veel veiliger dan het consumeren van een sigaret.
A – Ja, je kan ze nog gebruiken. Wel kunnen de zakjes uitdrogen en kan het effect van nicotine een stuk minder zijn.
De zeer sterke Killa Pablo Ice Cold Edition met aangename mint smaak. Het is de sterkste variant die er te vinden is en dus alleen geschikt voor de echte zware gebruikers.
Pouch King International vindt het eigenlijk wel positief dat voetballers snus gebruiken in plaats van sigaretten en daar zou niets bijzonders aan moeten zijn. Nogmaals: als een voetballer een nicotinezakje neemt in plaats van een sigaret, vinden wij dat bij Pouch King een positieve zaak!
Gebruikers steken het kleine zakje tabak onder de bovenlip en zo kan nicotine opgenomen worden in het bloed. Als één speler in een ploeg snus gebruikt, dan volgen de anderen al snel. Ook suggereert een Italiaanse studie uit 2013 dat atleten hun prestaties met 13,1 procent verbeterd zien als ze snus gebruiken.
Bovendien, wat is de minst erge snus? Wanneer het op snus bestellen aankomt, mag ook zeker de tabaksvrije snus niet ontbreken. Deze vorm van snus wordt ook wel een nicotine pouch genoemd. Zoals meteen al duidelijk wordt, bevindt zich in de nicotine pouches verder geen tabak.
Je hoeft niet te kauwen, te zuigen of te spugen, maar laat het gewoon staan en geniet van de smaak. Laat de tabak zo lang zitten als je wilt. Normaal gesproken laat je het zitten voor 15-60 minuten. Snus is het rookloze alternatief als je niet meer wilt roken.
Bij snus krijg je de nicotine binnen door een zakje tabak onder je bovenlip te plaatsen. Hierdoor wordt nicotine in je bloed opgenomen. Nicotine is de verslavende stof in tabak. Nicotine zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline afgeeft, dit geeft je een kick.
De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten is alleen toegestaan aan personen die ouder zijn dan 18 jaar. U dient bij de verkoop de leeftijd van de koper aan de hand van een geldig identiteitsbewijs vast te stellen. Alleen als de koper duidelijk ouder is dan 18 jaar hoeft u de leeftijd niet vast te stellen.
Volgens RIVM-onderzoekers kan het gebruik van nicotinezakjes behalve verslaving leiden tot diverse klachten. Denk aan irritatie in keel- en mondholte, hikken, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel en kan het hartritmestoornissen veroorzaken.
Dit is een snus die voor 100% vrij is van tabak. Killa Snus wordt gemaakt van plantaardige vezels. Vervolgens worden er geëxtraheerde nicotine en verschillende smaken aan het product toegevoegd. Zo ontstaat dan de Killa Snus.
Daarnaast lijkt snus ook het risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Maar vergeleken met het roken van sigaretten lijkt snus een stuk minder gevaarlijk, o.a. omdat er geen sprake is van verbranding, waardoor bij sigaretten een deel van de gifstoffen vrijkomt. Bovendien is passief roken bij snus geen factor.
Veel mensen vragen zich af of het legaal is om snus/snuiftabak aan boord te brengen. Jazeker, het is legaal om snus aan boord te brengen. Omdat snus een soort rookloze tabak is die aan boord mag worden geconsumeerd, is het ook toegestaan om een paar blikjes over de grens te brengen.
Snus is zeer verslavend, maar minder verslavend dan sigaretten. Het duurt namelijk langer voordat de nicotine in de bloedbaan terechtkomt. Dit gebeurt bij snus echter ook vrij snel en daarom is het risico op verslaving nog steeds groot. Een ander nadeel is dat snus een mogelijke opstap naar sigaretten is.
Zweden werd in 1995 lid van de EU. De EU had echter al sinds 1992 alle tabaksproducten voor oraal gebruik, met name snus, verboden. Zweden werd echter vrijgesteld van dit verbod ondanks zijn toetreding tot de EU. Dit komt omdat het product een zeer lange traditie heeft in dit land.