Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel. Niet zo vreemd als je toe bent aan rust.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Onder overlast verstaan we vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Veroorzaak je overlast? Dan ben je strafbaar en krijg je een boete. Als je schade maakt, moet je deze ook vergoeden.
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.
Reacties. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er zijn richtlijnen voor wat acceptabel is. Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging. Onderneem juridische stappen.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Er zijn verschillende technieken voor het beoordelen of er sprake is van geluidoverlast. Hamerapparaten om vloeren te testen, geluidsbronnen om luchtgeluid te beoordelen etc. In de meest voorkomende gevallen wordt er meetapparatuur geplaatst. Deze apparatuur meet 24 uur per dag uw overlast.
Categorie 1 gaat tot een maximaal geluidsniveau van 85 dB(A), gemeten over 15 minuten. Hieronder vallen activiteiten zoals achtergrondmuziek in cafés, fitnesscentra of sportmanifestaties. In deze categorie zijn metingen niet verplicht, maar deze categorie is niet geschikt voor de organisatie van een fuif.
Speel je muziek op je terras, luidkeels vanuit je auto, of vanuit je open slaapkamerraam. Kiezen voor superluidruchtig kan helpen je buren te irriteren, net als het spelen van ongelofelijk irritante of zich herhalende popmuziek waarvan je kunt verwachten dat het in zijn hoofd gaat zitten en hem of haar stapelgek maakt.