Een grijskaart helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen. Door de camera een bekende kleur met een vaste waarde te laten zien, kan hij dat als referentie voor alle andere kleuren gebruiken. Deze kleur is 18% grijs. Dit betekent: 0% is puur wit en 100% is puur zwart; 18% grijs is dus lichtgrijs.
De 18% grijs is een grijswaarde die precies tussen zwart en wit in zit. Wanneer je een balk tekent waarin een heel geleidelijk verloop van zwart naar wit te zien is, zal de grijswaarde die 18% licht reflecteert exact in het midden zijn. In feite is het dus 50% zwart.
Een grijskaart reflecteert 18% van alle kleuren van het licht wat op de kaart valt. Een grijskaart wordt als gemiddelde gezien. Als we een opname maken van een puur wit of zuiver zwart oppervlak ziet deze eruit als 18% grijs.
Een wit papiertje moet wit zijn, in iedere kleur licht. De witbalans corrigeert de kleuren in de foto, rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen. Ook kun je de witbalans handmatig instellen op een aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Je kunt bijvoorbeeld een witbalans preset gebruiken voor schaduw.
Door een foto te maken van je grijskaart onder de huidige lichtomstandigheden, kun je handmatig de witbalans instellen. Zoek in je camera-menu naar de instelling voor handmatige witbalans. Selecteer je foto van de grijskaart en je camera stelt automatisch de witbalans in op basis van de grijskaart.
ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor is licht, hoe beter deze het licht kan 'zien', ook als er juist maar weinig licht is. De afkorting ISO komt van de organisatie die de waarden gestandaardiseerd heeft; International Organization for Standardization.
7: Gebruik de juiste instellingen voor avondfotografie
De witbalans kun je op automatisch laten staan, maar als het beeld te warm is van kleur, stel dan de witbalans in tussen de 3200 en 3500 Kelvin. Zet de ISO-waarde zo laag mogelijk om ruis te beperken, meestal is dit ISO 100.
Een juiste witbalans zorgt er voor dat de kleuren op de foto er net zo uitzien als in het echt. Een andere witbalans maakt de foto geler (warmer) of juist blauwer (koeler). Je kunt de witbalans aanpassen op je camera of achteraf bewerken met software zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.
De belichtingsdriehoek is de samenvattende term voor de drie belangrijkste hoofdinstellingen van fotografie: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Deze drie instellingen bepalen de belichting van je foto en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of 'bevroren'.
Een grijskaart helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen. Door de camera een bekende kleur met een vaste waarde te laten zien, kan hij dat als referentie voor alle andere kleuren gebruiken. Deze kleur is 18% grijs. Dit betekent: 0% is puur wit en 100% is puur zwart; 18% grijs is dus lichtgrijs.
Hoe meer wit we bij zwart mengen hoe lichter het grijs wordt en als het zwart overheerst krijgen we donkergrijs (antracietgrijs). Hieronder zie je grijstinten van heel licht tot heel donker. 'Middengrijs' zit hier dus letterlijk in het midden. Zodra we geel bij een kleur mengen maken we een kleur 'warmer'.
Een stop wordt gedefinieerd als: een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht die de sensor van de camera bereikt bij het maken van een foto. Als iemand zegt dat hij de belichting met één stop gaat hij verhogen, betekent dat dus dat hij de belichting verdubbelt in vergelijking met de vorige foto.
De matrixmeting is de meestgebruikte lichtmeting voor het licht in je camera, dit is ook de standaard instelling. Het hele beeld wordt hierin meegenomen, omdat er verschillende gebieden van je foto worden gemeten. De camera legt al deze resultaten naast elkaar en maakt hier een gemiddelde van.
Belichting houdt simpel gezegd in: 'de totale hoeveelheid licht die op de sensor van je camera valt terwijl de sluiter open en dicht gaat. ' Wanneer de sensor dus te lang belicht wordt, dan wordt de foto overbelicht en wanneer de sensor te kort wordt belicht, dan wordt de foto onderbelicht.
Bij een foto waar het onderwerp scherp is maar de achtergrond wazig spreken we over een kleine scherptediepte. De grootte van de scherptediepte wordt bepaald door een aantal factoren waaronder de kwaliteit van de lens, de gebruikte diafragmaopening en de afstand waarop scherp gesteld wordt.
Je kan je witbalans best niet op automatisch zetten als je tijdens een golden hour fotoshoot. Zet je witbalans op bewolkt zodat je de warme toon van het licht kunt meepakken.
De grootte van de diafragmaopening bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Wanneer je 's nachts foto's maakt, kies je het liefst voor een groot diafragma omdat er weinig licht is. Ik fotografeer 's avonds liever vanaf een statief. Ik kies voor een lage ISO en een diafragma van ongeveer F/11.
In de nachtfotografie leeft het diafragma meestal ergens tussen de F/8 en de F/16. Meestal wil je alles scherp op de foto krijgen met een groot scherptegebied. Staat er een voorgrond onderwerp dicht bij, dan zal je richting de F/16 gaan, anders is F/8 een goed uitgangspunt bij een camera met een APS-C sensor.
Stappenplan voor de juiste instellingen voor nachtfotografie zonder statief: Zet de sluitertijd vast op de camera (vaak wordt 1/60 als richtlijn gebruikt) Stel je diafragma in. Pas de iso-waarde hier op aan.
Omdat er voldoende licht is, volstaat dan een ISO van 100 of 200. Als de zon echter ondergaat dan neemt de hoeveelheid licht snel af. Onze ogen zien dat niet zo, maar de camera des te meer. Als je dan niet op past gaan je sluitertijden rap omhoog en heb je een grote kans op een foto die bewogen is.
Welke sluitertijd moet je kiezen bij beweging? Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
F staat dus voor focal length (brandpuntsafstand) en T staat voor transmission numbers. In de basis komt het er op neer dat de F-stop een theoretische waarde is terwijl de T-stop een gemeten waarde is. De T-stop is dus nauwkeuriger.
Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.