Een fullframe camera is de beste optie! Zuurstof geeft op een hoogte van ongeveer 100 kilometer een geel-groene kleur af. Boven de 200 kilometer zorgt het voor rood noorderlicht. Canon EOS-1D X, Canon 16-35mm f/2.8, ISO1000, f/2.8 en 20” sluitertijd.
Een goed uitgangspunt bij het fotograferen van het noorderlicht: apertuur f/2.8, ISO 1600 (hoger als het heel donker is) en 15 seconden sluitertijd. Onthoud dat wanneer het noorderlicht snel en actief door de hemel danst, je de sluitertijd best korter maakt.
Je kan het Noorderlicht filmen. De beste manier om dat te doen, is door een timelapse te maken van het Noorderlicht. Dat is dus een serie van foto's die heel snel achter elkaar zijn geschoten. Bijvoorbeeld met 1 seconde tussen elke foto.
Om het Noorderlicht te fotograferen met een iPhone heb je een langere sluitertijd nodig. Dat betekent ook dat je de camera heel stil moet houden. Dat valt niet mee, want tijdens het Noorderlicht is het ook nog eens vaak heel koud. Trillende handen zijn dan vast geen uitzondering.
De Canon 100-400mm f/4.5-f/5.6, de Tamron 100-400mm f/4.5-f/6.3 en de Nikon 80-400mm f/4.5-f/5.6 zijn lenzen waarmee je aardig dicht bij je onderwerp komt. Wil je nog dichterbij, dan zul je moeten kiezen voor een 500mm, 600mm of zelfs een 800mm-objectief. Telelenzen zijn fantastisch, maar vaak zwaar en…
Omdat mensen vooral naar IJsland gaan voor de mooie natuurschoon en er overwegend landschappen gefotografeerd worden, is een lens tussen de 18 mm (groothoek) en 50 mm (standaardlens) het meest aan te bevelen. Ga je in de zomer en ga je ook walvissen of papegaaiduikers spotten, dan is een telelens mede aan te raden.
Een lens met een lichtsterkte van f/2.8 is een goed uitgangspunt, maar sneller is beter. Je wilt namelijk de sluitertijd kort houden. Zo hou je zoveel mogelijk de vormen en structuur van het noorderlicht intact. Als de sluitertijd te lang wordt vervagen de structuren tot een wazige groene vlek.
Met Nightshift komt er een oranje gekleurde filter over je scherm. Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken.
De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of 'bevroren'.
Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn. Dat is alleen zo in de late herfst, de winter en de vroege lente. Feitelijk heb je dus van 21 september t/m 21 maart kans het licht te zien. Echter speelt ook de helderheid een essentiele rol.
Welke sluitertijd moet je kiezen bij beweging? Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
Het ontstaan van het noorderlicht
Door de explosie worden geladen deeltjes de ruimte ingeschoten die de aarde kunnen bereiken. Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen, worden ze automatisch in de richting van de polen getrokken waardoor het noorderlicht ontstaat.
Als u Niet storen hebt ingeschakeld, verschijnt er een maansikkelsymbool in de statusbalk en op uw toegangsscherm.
De helderheid aanpassen kan helpen, maar zelfs op de laagste helderheid komt er nog altijd veel wit licht van het scherm. Voor apparaten met iOS 13 of hoger heeft Apple, de fabrikant van iPhones en iPads, een oplossing bedacht: de donkere modus. Die draait de zwarte en witte delen van het scherm als het ware om.
U kunt de nachtmodus gebruiken op een iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max.
Open het bedieningspaneel. Druk stevig op het symbool voor de regeling van de helderheid en tik op. om Night Shift in of uit te schakelen. Ga naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' > 'Night Shift'.
Dark Mode voor Android instellen
De Google Dark Mode zet je op deze manier aan: Ga naar 'Instellingen'. Klik op 'Scherm' of 'Display' (dit verschilt per telefoon). Schuif de slider naast 'Donker thema' naar rechts.
Het filter voor blauw licht past het licht van het scherm aan, zodat je ogen zich minder hoeven in te spannen. De functie vermindert de hoeveelheid blauw licht dat door het scherm wordt weergegeven. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine (slaaphormoon) onderdrukt wordt.
Een lichtsterke lens met een variabel bereik is dé ideale lens om mee te nemen op gezinsvakanties. Denk hierbij aan lenzen met een bereik tussen de 17-55mm (voor camera's met een cropsensor) of 24-105mm (voor fullframe camera's) én een diafragma van minimaal f/2.8 of f/4.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
Als er veel licht is, kan je met een lage ISO waarde bv 100 of 200 ISO een scherpe foto verkrijgen. Als het juist donkerder is en er weinig omgevingslicht aanwezig is, heb je vaak een hogere ISO waarde nodig om toch een scherpe foto te krijgen. (denk bijvoorbeeld aan 800 a 1600 ISO waarde).
De onderlinge verhouding tussen sluitertijd en diafragma. Hoe groter het diafragma (dus, hoe kleiner diafragmagetal), hoe meer licht er door de lens komt. Hoe sneller de sluitertijd hoe korter er licht op de sensor valt. In die twee zinnen is eigenlijk de onderlinge verhouding tussen sluitertijd en diafragma al genoemd ...