Meestal beschermen de malaria pillen zéér goed, zeker in combinatie met muggenwerende maatregelen. Er blijft een hele kleine kans dat u toch malaria krijgt. Dankzij de malaria pillen duurt het langer voor er gevaarlijke complicaties optreden en is er meer tijd om een goede medische behandeling te starten.
Hoe gaat het verder met de bescherming tegen malaria? Ook als u de medicijnen tegen malaria trouw slikt, dan nog kunt u malaria krijgen. Heeft u een grieperig gevoel tijdens uw reis of zelfs enkele maanden na thuiskomst.
Malaria profylaxe is heel effectief en beschermt tegen het krijgen van een malaria aanval. Hiervoor is het echter noodzakelijk dat je zowel tijdens als na de reis de voorgeschreven medicijnen trouw inneemt. Als je te snel stopt met het innemen van malaria profylaxe kan je alsnog malaria krijgen.
Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een 'noodbehandeling'.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
Klachten kunnen beginnen vanaf 8 dagen na infectie door een muggenbeet. Malaria is goed te behandelen, als het tijdig wordt vastgesteld.
Op Bali, Java en op de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden.
Na een week of twee wordt Lariam voordeliger en hoe langer je weg gaat hoe groter uiteraard het verschil. Studies hebben uitgewezen dat Malarone zo'n 98% effectief is als malaria preventie, wat gelijk is aan lariam of doxycycline.
Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria.
Komt malaria voor in Zuid-Afrika? In sommige delen van Zuid-Afrika komt malaria voor. In het noordoosten en oosten, met name langs de grens met Zimbabwe en Mozambique, komt seizoensgebonden malaria voor. De rest van Zuid-Afrika is malaria-vrij.
De meest gangbare medicijnen van het moment zijn Lariam en Malarone. Van Lariam zijn bijwerkingen bekend als depressieve gevoelens en slecht slapen. Lariam gebruik je een keer per week maar omdat er steeds meer resistente muggen zijn voor dit middel is de combinatie met Malarone aan te bevelen.
Het malaria-advies in Zuid-Afrika is sterk afhankelijk van meerdere persoons- en reisgebonden factoren. U krijgt daarom een persoonlijk advies tijdens uw afspraak. Indien nodig worden malariapillen voorgeschreven.
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Indien malaria tropica adequaat behandeld wordt is men volledig genezen.
Malaria. Het malariarisico is hoog in heel het land, inclusief de nationale parken, de hoofdstad Dar es Salaam, de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia.
Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten.
Voor malariatabletten bent u bij apotheek eFarma aan het goede adres. Voor malariatabletten heeft u een recept nodig. Als u een recept heeft kunt u dit hier uploaden. Of u vraagt uw vaccinatie-arts het recept direct aan ons door te sturen.
Voor een reis naar Indonesië zijn een paar zaken belangrijk: Vaccinaties. Malariapillen of maatregelen. Maatregelen tegen andere muggen dan malariamuggen.
Malaria: Op de eilanden Zanzibar en Pemba is er malariarisico, maar in veel mindere mate. Op Zanzibar en Pemba kan men preventief malariatabletten innemen, of kiezen voor enkel antimugmaatregelen tussen zonsondergang en zonsopgang. Bij koorts ook steeds aan de mogelijkheid van malaria denken!
Malaria komt in principe in het hele land voor (inclusief Gili eilanden) m.u.v. Bali.
Malaria wordt overgedragen tijdens een beet door vrouwtjes van de Anopheles mug. Deze mug is actief tussen zonsondergang en –opgang. De parasiet is niet direct overdraagbaar tussen mensen.
Malariamuggen worden aangetrokken door voetengeur. De op zweetvoeten levende huidbacterie Brevibacterium epidermis produceert stoffen waardoor de malariamuggen worden aangetrokken.