Een gebouw is vergunningsplichtig wanneer een gemeente om een vergunning gevraagd moet worden. Je kan dus zeggen dat dit is wanneer je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Je kan nakijken of een vergunning nodig is op de site van de Rijksoverheid.
Voor sommige activiteiten geldt een vergunningplicht: de plicht om eerst een vergunning aan te vragen bij het bevoegd gezag. Met een omgevingsvergunning kunnen burgers, bedrijven en overheden toestemming vragen om activiteiten in de leefomgeving uit te voeren.
Wegstrepen wat niet vergunningsvrij is
Een kort lijstje waarbij het antwoord altijd vergunningplichtig is: Alle uitbreidingen op en vanaf de 1e verdieping (met uitzondering van dakkapellen), uitbouwen aan de voorgevel (zoals erkers), kozijnwijzigigingen in de voorgevel en balkons/dakterrassen.
NIet-vergunningsplichtige werken
het vervangen van beschadigd pleisterwerk. het herstellen van kapotte verhardingen. het vervangen van kepers, panlatten en leien op het dak door nieuwe kepers, panlatten en leien, zonder vervanging van de dragende balken (het dakgebinte) Schilderen en kaleien van gevels.
In principe moet je voor alle bouwwerken een vergunning aanvragen. Het woord 'bouwwerken' mag je in dit geval ruim interpreteren. Het herbouwen of verbouwen van een bouwwerk, net als afbraakwerken, ondergrondse of verplaatsbare constructies horen daar bij.
Een bijkeuken, serre, schuur, garage, plantenkas of carport.Of een mantelzorg- woning voor iemand die zorg nodig heeft. Er zijn vele moge- lijkheden om een woning uit te breiden of bij te bouwen. Onder bepaalde voorwaarden is daarvoor geen vergunning nodig.
Grofweg zijn er drie zaken die bepalen of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Is uw gedroomde blokhut lager dan drie meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en gaat u hier niet in wonen? Dan bent u in principe geen bouwvergunning nodig. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten en tuinhuizen.
Als het op het achtererf en binnen de marges van hoeveel vierkante meter je mag bouwen zonder vergunning past, dan mag het uiteraard wel. Ook hier gelden nog steeds regels. Je mag nooit hoger dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag bouwen en nooit hoger dan 5 meter.
Er is in de regelgeving vastgesteld dat je alleen vergunningsvrij mag aanbouwen op het achtererfgebied. Bij een aanbouw op het zijerf, of het voorerf heb je daarom altijd een bouwvergunning nodig.
De omvang van een tuinhuis zonder vergunning is afhankelijk van de grootte van jouw tuin. In een tuin (kleiner dan 100m2) mag je 50% zonder vergunning bebouwen. Hoe groter jouw tuin, hoe kleiner percentage je extra mag bebouwen.
Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.
U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf. Maar een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Via de vergunningscheck in het Omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Er is geen helpdesk voor inhoudelijke (juridische) aspecten van de Wabo. Bedrijven en particulieren kunnen voor vragen over de Wabo en omgevingsvergunningen terecht bij hun eigen gemeente.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Wanneer u een carport wilt laten plaatsen zonder vergunning is het aan te raden om aan de volgende voorwaarden te voldoen: De oppervlakte van de carport mag niet groter zijn dan 30m2. De hoogte mag maximaal 3 meter zijn.
Plaats je de terrasoverkapping aan huis (binnen 4 meter), dan geldt een maximale hoogte van de eerste verdieping + 30 centimeter. Een vrijstaande terrasoverkapping mag, vergunningvrij, maximaal 3 meter hoog zijn. Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen.
Achtererf. Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Het verschil tussen een aanbouw of uitbouw woning is dat je bij een aanbouw een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw toevoegt.Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte van de woning vergroot. Bij beiden wordt het gebouw dus uitgebreid, waarbij de nieuwe ruimte vanuit het hoofdgebouw toegankelijk is.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
Wel een vergunning nodig
wanneer u op de hoek van het zij-erf wilt gaan bouwen; wanneer het tuinhuis groter of hoger wordt dan wat toegestaan is volgens de voorschriften; wanneer het tuinhuis geen ondergeschikte functie krijgt aan het hoofdgebouw (maar bijvoorbeeld permanent bewoond gaat worden).
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.