3Vraagt deed hier onderzoek naar in samenwerking met Brandpunt+. Ruim een kwart van de Nederlandse jongeren is onzeker over zijn/haar lichaam. Onder vrouwen ligt dat percentage zelfs op 31%. Vooral de buik is een lichaamsonderdeel waar veel mensen tussen de 16 en 34 jaar enorm onzeker over zijn.
Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren is onzeker over het eigen lichaam. Bij jonge vrouwen ligt dat percentage hoger: van hen is 31 procent niet blij met het eigen spiegelbeeld. Dat blijkt uit onderzoek door 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+.
Beide geslachten hebben zo hun 'onzekere zones'. Maar goed nieuws: waarschijnlijk vallen ze alleen jezelf op. Vrouwen zijn het meest onzeker over hun buik, billen, dijen en gezicht. Voor mannen is hun gezicht, kruin, buik en de zone rond hun geslachtsdeel een bron van onzekerheid.
Het stopt met toenemen tussen je elfde en vijftiende levensjaar. Puberteit, wie is er niet onzeker door geworden... Tot ongeveer je dertigste levensjaar neemt je zelfvertrouwen weer rap toe. Dat doet het daarna ook, tot ongeveer je zestigste, maar wel wat minder hard.
Veel vrouwen zijn ook onzeker omdat ze bang zijn om niet slim genoeg te zijn. Bang om fouten te maken. Ze vergelijken zichzelf met ambitieuze vrouwen. Anderen die alles altijd beter kunnen en steeds meer bereiken.
Iedereen ervaart onzekerheid, ongeacht je vermogen. Het is een gevoel dat meegroeit met je vaardigheden. Word je steeds beter in je vak? Dan verschuift je focus en vind je nieuwe dingen om aan te twijfelen.
Ernstige, langdurige onzekerheid kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je: Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet. Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen. Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien.
Onzekerheid in relaties wordt volgens psychologen vaak veroorzaakt door het verleden. De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij de relatie met je ouders. De benadering van ouders (en ook vrienden en andere aanverwanten) naar een kind toe, heeft invloed over hoe een kind over zichzelf gaat denken.
Waaraan herken je onzekerheid? Onzekerheid herkennen bij jezelf is niet moeilijk. Je voelt je onprettig in gezelschap, je bent bang om fouten te maken en je voelt je niet op je gemak op feestjes. Als je je onzeker voelt kan het voorkomen dat je regelmatig piekert over hoe je op anderen overkomt.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.
Blijf vooral positief over wie hij/zij is al persoon en dat je echt wel in ze gelooft. Dat bekent overigens niet dat je hun zorgen maar opzij moet wuiven. Als iets echt ruk is, dan is het dat ook gewoon. Maar over het algemeen: keep on smiling.
Wees jezelf, verzorg je goed, zet een glimlach op en neem een actieve houding aan. Probeer je in ieder geval niet te druk te maken over de dingen die komen gaan. Hoe meer je er aan denkt, hoe groter je het maakt in je hoofd.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Welke leeftijd? Deze zie je waarschijnlijk niet aankomen en kan misschien zelfs een echte verrassing zijn, maar het blijkt toch echt dat de aantrekkingskracht van een man piekt op zijn 50ste. Vrouwen daarentegen zakken na hun 20ste levensjaar steeds verder naar beneden.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen.
Symptomen van onzekerheid
Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet. Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen. Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken.
Onzekerheid in relaties wordt volgens psychologen vaak veroorzaakt door het verleden. De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij de relatie met je ouders. De benadering van ouders (en ook vrienden en andere aanverwanten) naar een kind toe, heeft invloed over hoe een kind over zichzelf gaat denken.
Onzekerheid neemt alleen af als je een gevoel van zelfvertrouwen uit jezelf haalt. Je wordt niet zekerder als je jezelf vergelijkt met anderen. Of als je bevestiging zoekt bij anderen. Je zelfvertrouwen zal groeien als je ontdekt wie je bent, wat je wilt en waar je grenzen liggen.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.