Het lijkt onwaarschijnlijk, maar multivitaminesap is vaak een onwaarschijnlijke suikerbom, zegt Annick Verween van Food 2 Know. “Ter vergelijking: in een glas cola zit gemiddeld 21 gram suiker, in een glas multivitaminesap soms 23... Dat zijn zowat vier klontjes per 20 centiliter!”
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Een slokje nemen is niet alleen gemakkelijk, maar het werkt ook veel beter, omdat het beter door je lichaam wordt opgenomen. Ook als je gezond eet is het een goed idee om een supplement te gebruiken. Want multivitaminen zijn een goede buffer om eventuele tekorten in het voedingspatroon aan te vullen.
Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren. Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken.
Wanneer je sinaasappels perst, dan bevat het vers geperste sap nog wel vocht, maar geen vezels meer. Dit betekent dat de consumptie van vers geperst sinaasappelsap niet bijdraagt aan het behoud van een goede conditie van je darmwand.
Bepaalde producten vermijden
Wees matig met: alcohol, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, appelsap, vet eten, sterk gekruid eten, chocola en pepermunt. Ook kunt u beter niet te veel kauwgom kauwen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Kortom: Fruit bevat meer suiker en calorieën dan groenten, maar beide zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Specifieke soorten fruit en groenten zijn een bron van verschillenden nutriënten.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn.
Per flesje van 500 milliliter bevat het maar liefst 6 suikerklontjes. Dat betekent dat Vitamin Water, net als normale frisdranken, bijzonder slecht voor je tanden is, het risico op overgewicht en diabetes vergroot en zelfs voor hartziektes kan zorgen.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
Je kunt de sap prima bewaren want het zuur uit de sinaasappel zorgt ervoor dat de vitamine C in de vrucht minder snel wordt afgebroken. Daardoor kun je versgeperste sinaasappelsap, mét behoud van een deel van de vitamine C, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.