Uw maag moet leeg zijn wanneer u onder verdoving, narcose gaat. De narcose voor de operatie verdooft ook uw maag, waardoor deze stopt met werken. Een maag zonder knijpkracht, in combinatie met het horizontaal liggen op de operatietafel, vormen een risico voor het teruglopen van zure maaginhoud richting slokdarm.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.
Niet eten en drinken voor de operatie
Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u voor de operatie 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken. Als u toch eet of drinkt voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Dromen kan niet tijdens een narcose. Veel mensen zien op tegen een narcose. Ze hebben moeite om de regie uit handen te geven, of ze zijn bang voor dat er iets mis kan gaan. Gelukkig is narcose tegenwoordig heel veilig en vaak weinig belastend voor een patiënt.
Slaapmiddelen (anesthetica) worden meestal als eerst toegediend.Dit gebeurt meestal via een infuus. Spierontspanners zijn nodig om de spierreflexen uit te schakelen tijdens de operatie. Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
De hersenen worden in een omkeerbare coma gebracht, zo blijkt uit een onderzoek bij mensen onder volledige narcose. De hersenactiviteit is veel lager, dan wanneer iemand slaapt. Bijna net zo laag als bij een patiënt wiens hersenstam niet meer werkt, zoals bij comatueuze hersenen.
Het voorkomen van pijn begint al voor de operatie op de ochtend van de operatie wanneer u thuis pijnstillers inneemt. Ook na de operatie schrijft de anesthesioloog voor welke medicijnen u tegen pijn toegediend krijgt. Bij kleine operaties kan paracetamol voldoende zijn.
U heeft een operatie op de OK (onder anesthesie), regels voor eten en drinken. Eet zes uur voor uw operatie niets meer. Drink vanaf dat moment alleen heldere vloeistoffen: water, thee, appelsap, limonade of koffie zonder melk.
Wat betreft de vraag of je nog wekenlang moe kunt zijn van de narcose; nee, dat is niet het geval. De narcosemiddelen worden snel door het lichaam afgebroken en met de urine uit het lichaam verwijderd. Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
U mag 48 uur na de ingreep weer douchen, tenzij de arts hierover andere afspraken met u heeft gemaakt. Na het douchen moet u de wond goed droogdeppen en er zo nodig een schone, droge pleister opplakken. Zolang de hechtingen nog aanwezig zijn, worden baden, zwemmen en saunabezoek afgeraden.
De verdoving of het verlies van vocht tijdens de ingreep kunnen een lage bloeddruk veroorza- ken, waardoor u zich zwak en/of duizelig voelt. Dit kan behandeld worden door toediening van extra vocht en/of toediening van ge- neesmiddelen via het infuus.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt.
Na anesthesie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met machines werken. Regel daarom vooraf iemand die u na de ingreep terug naar huis brengt. Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent.
Verwardheid of delier
Je kan dit meemaken tijdens een ernstige ziekte of nadat je geopereerd bent. Onmiddellijk na de operatie reageren de meeste mensen zonder problemen en zijn hun reacties en gedragingen normaal. Enkele uren of dagen later merk je soms de eerste tekens van verwardheid.
De eerste dagen na de operatie is enige onzekerheid bij het lopen normaal. Duizeligheid na het plotseling bewegen van het hoofd kan nog enkele weken blijven bestaan. In uitzonderlijke gevallen houdt de duizeligheid langer aan.
Slaap veel na je operatie
Zorg ervoor dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. De diepe- en rem slaap zijn hierbij erg belangrijk. Wij raden je aan om in een zo donker mogelijke kamer te slapen en dat je kamer niet te warm is. Dit zorgt namelijk voor de beste nachtrust.
Misselijkheid en braken
Sommige operaties en anesthetische geneesmiddelen veroorzaken meer misselijkheid en/of braken dan andere. Zowel misselijkheid als braken kunnen in de meeste gevallen behandeld of voorkomen worden, maar soms kunnen ze wel enkele uren tot dagen aanhouden.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Trauma. Volgens anesthesioloog professor Albert Dahan van het Leidsch Universitair Medisch Centrum komt dit tussen de 10 tot 100 keer per jaar voor in Nederland. Niet iedere patiënt die wakker wordt tijdens de operatie krijgt dit bewust mee.
Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.