De krapte op de arbeidsmarkt hield in het tweede kwartaal van 2023 aan. Tegenover elke 100 werklozen stonden 122 vacatures, net als in de vorige twee kwartalen. De werkloosheid daalde met 7 duizend en het aantal openstaande vacatures nam af met 10 duizend.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stonden er 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen. Dat waren er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 per 100.
Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (87 duizend), de zakelijke dienstverlening (71 duizend) en de zorg (65 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Het aantal vacatures per 100 werklozen is in het derde kwartaal van 2022 iets afgenomen, van 143 naar 121. Bij lagere economische groei zal dit naar verwachting verder afnemen. Toch moeten we niet denken dat de personeelstekorten hiermee voorbij zijn.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
De bouw en infra had in 2022 het grootste personeelstekort van alle sectoren in Nederland. Dat blijkt uit een jaarverslag van de arbeidsmarkt dat vorige week door het CBS is gepubliceerd.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Vrouwen vaker werkloos dan mannen
Vrouwen in de beroepsbevolking waren in het tweede kwartaal van 2023 vaker werkloos dan mannen: respectievelijk 3,7 en 3,2 procent. Vergeleken met hun mannelijke leeftijdgenoten was de werkloosheid vooral hoger onder vrouwen van 35 tot 45 jaar.
Daarnaast heb je een hele grote groep passief of latent werkzoekenden. Dit zijn werknemers die niet actief op zoek zijn naar een baan, maar wel een overstap overwegen als er iets interessants langskomt. Het betreft 40 tot wel 75% van de beroepsbevolking.
De hoogste werkloosheid komt voor in Spanje (20,9%) en Finland (16,6%), terwijl de landen met de laagste werkloosheid Luxemburg (3,7%) en Oostenrijk (4,5%) zijn. De werkloosheid in Zweden is sinds het begin van de economische crisis begin jaren '90, toen de werkloosheid nog 1,8% bedroeg, zeer sterk gestegen.
De krapte op de arbeidsmarkt hield in het tweede kwartaal van 2023 aan. Tegenover elke 100 werklozen stonden 122 vacatures, net als in de vorige twee kwartalen. De werkloosheid daalde met 7 duizend en het aantal openstaande vacatures nam af met 10 duizend.
In het tweede kwartaal van 2023 waren 350 duizend mensen werkloos, 3,5 procent van de beroepsbevolking (seizoengecorrigeerd). Het aantal werklozen daalde ten opzichte van het voorgaande kwartaal (-7 duizend).
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
'overschotberoepen'. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, terwijl er een groot aanbod van arbeidskrachten bestaat. Dan kun je denken aan: kantoorassistent, receptionist, administratief medewerker, conciërge, klassenassistent of medewerker facilitaire dienst.
Inmiddels geldt voor maar liefst 75 procent van alle beroepsgroepen al dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het grootste tekort speelt bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Je moet het vooral hebben van fooien en die zijn door de huidige crisis en inflatie lager dan ooit. Met stip op nummer 1: Horecamedewerker is de slechtst betaalde baan van Nederland.
2022 was het jaar van het personeelstekort en ook in 2023 blijft het krap. De krapte op de arbeidsmarkt sluimerde al een paar jaar.
In het eerste kwartaal van 2023 bleef de arbeidsmarkt krap. Wij verwachten een lichte afkoeling, maar in historisch perspectief blijft zij krap. De banengroei zal gedurende 2023 verder afnemen. De nieuwe toestroom tot de arbeidsmarkt vanuit inactieven zal beperkt zijn.
Er is eigenlijk geen sector meer te noemen waar geen personeelstekorten zijn. Het is niet alleen belangrijk om genoeg nieuw personeel aan te trekken, maar juist ook om huidig personeel vast te houden. Want dat is voor veel werkgevers momenteel een grotere opgave dan voorheen.