* slaapproblemen: een klein aantal gebruikers klaagt tijdens het gebruik van bètablokkers over slaapstoornissen door het optreden van onrustige dromen. * risico's op diabetes: het gebruik van bètablokkers bij mensen met hypertensie verhoogt het risico op het manifest worden van diabetes type 2 met 28 procent.
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Pijnlijk en drukkend gevoel op de borst (angina pectoris), hartritmestoornissen, een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en voorkómen hartaanval.
De bètablokkers kunnen het hart beschermen tegen problemen vanwege de operatie, maar de pillen zijn volgens de Britse onderzoekers slecht voor de rest van het lichaam. Zo hebben bètablokkers invloed op de hersenen en is er een verhoogd risico op beroertes.
Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met het innemen van uw bètablokkers. Elke dosisverlaging of het stoppen met de behandeling dient in overleg met de arts te gebeuren.
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen. De niet-selectieve bètablokkers kunnen echter wel enige risico's met zich meebrengen.
Over het algemeen wordt geadviseerd om bloeddrukverlagende medicatie in de ochtend in te nemen (Farmacotherapeutisch Kompas). Ik geef bij ACE remmers vaak het advies om deze in de avond, op de rand van het bed, in te nemen, met name vanwege de bloeddrukdaling die gelijk na inname op kan treden.
Bisoprolol is een zogenaamde betablokker. Deze verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk. Een andere betablokker die je in overleg met de arts kunt proberen, is bijvoorbeeld metoprolol. Er zijn ook veel andere middelen die de arts kan proberen, zoals calcium blokkers, zoals bijvoorbeeld amlodipine.
geregeld een hartslag van meer dan 120 slagen per minuut in rust. geregeld een hartslag van minder dan 45 slagen per minuut. onregelmatige hartslag. hartkloppingen.
Bètablokkers verlagen de hartfrequentie. Bij intensief sporten kun je dat effect merken doordat de maximale hartfrequentie niet meer wordt bereikt. Het lijkt alsof er een rem op het hart staat. De hartfrequentie kan 5-20% lager uitvallen bij gebruik van een bètablokker.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
Pas als de spanning extreem is, kan behandeling met geneesmiddelen worden overwogen. Propranolol zorgt dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een halfuur en werkt enkele uren. Propranolol behoort tot de groep geneesmiddelen die bètablokkers worden genoemd.
ACE-remmers maken de bloedvaten wijder. Daardoor wordt de druk in de bloedvaten minder. Ze hebben weinig bijwerkingen.
Bètablokkers die veel bij angstklachten worden voorgeschreven zijn: Propranolol. Atenolol. Inderal.
De gebruikelijke dosering voor gewone tabletten is 1 tot 3 mg per kg lichaamsgewicht per dag bij een leeftijd tot 12 jaar, verdeeld over twee doses. De maximale dosering is 200 mg per dag.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
In de praktijk neemt het gebruik van magnesiumsupplementen tegen hoge bloeddruk geen grote rol in. Het aangetoonde effect is erg klein, en mogelijk alleen van belang bij mensen die een magnesiumtekort hebben. Ook is niet aangetoond dat magnesium helpt ter voorkóming van een hoge bloeddruk.
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
Belangrijk om te onthouden
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.
Bètablokkers regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer. Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol.