Niet elke koolstoffilter is geschikt voor iedere afzuigkap. Er zijn verschillende soorten afzuigkappen en daardoor ook verschillende soorten afzuigkapfilters. Meestal staat binnenin je afzuigkap het typenummer. Met dit typenummer kun je de juiste koolstoffilter voor jouw afzuigkap vinden.
Wil je weten welk koolstoffilter geschikt is voor je afzuigkap? Dan heb je het model- of artikelnummer van je afzuigkap nodig. Controleer het modelnummer van je afzuigkap op het typeplaatje.
Is een koolstoffilter altijd nodig? Bij een recirculatie afzuigkap wel. Vervangt u het koolstoffilters niet, dan kan de afzuigkap de koolstofdeeltjes en geuren niet meer opnemen. In dat geval kan de afzuigkap zijn werk niet goed doen en blijven alle geuren gewoon in de keuken hangen.
Filters & reiniging
Alle afzuigkappen zijn uitgerust met vetfilters die voedseldeeltjes en vetten uit de lucht opvangen.
Een afzuigkap met afvoer naar buiten is stiller en wordt daardoor ook vaak als betere optie gezien. Ook worden geurtjes minder effectief weggehaald met het recirculatiesysteem. Dit komt doordat de geurtjes met het filter enkel geneutraliseerd kunnen worden, maar niet daadwerkelijk afgevoerd worden naar buiten.
Als uw dampkap geen extern uitlaatkanaal heeft, heeft deze waarschijnlijk een koolstoffilter. Koolstoffilters zijn voor vervangingsonderdelen en moeten van tijd tot tijd worden vervangen. Aanbevolen wordt om koolstoffilters om de zes maanden te vervangen.
Koolstoffilter Een regenereerbaar koolstoffilter kan met de hand worden gewassen, of in de vaatwasser bij een maximumtemperatuur van 65°C (doe dit in een onbeladen vaatwasser) en gebruik geen schoonmaakmiddelen. Verwijder vervolgens het overtollige water zonder het filter te beschadigen.
Afhankelijk van het type afzuigkap en hoe vaak er thuis gekookt wordt, gaat een koolstoffilter maanden tot zelfs jaren mee! Koolstoffilters zijn gemakkelijk te vervangen. Normaal gesproken dien je deze iedere 6 maanden te vervangen om een optimale werking te garanderen.
Hoewel de koolstoffilter goedkoper is in aanschaf, heeft de plasmafilter een langere levensduur. Daarnaast heb je bij een plasmafilter geen onderhoud omdat je het filter niet hoeft te vervangen. Ook garandeert een plasma filter nog schonere lucht dan een koolstoffilter.
Een koolstoffilter kost gemiddeld 50-60 euro en dient 1 tot 2 keer per jaar vervangen te worden. Een plasma filter kost 750 euro en gaat 7-10 jaar (afhankelijk van het gebruik) mee.
Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben ook een koolstof- of plasmafilter nodig. Koolstoffilters maak je eens in de zoveel tijd schoon of vervang je. Als alternatief hiervoor bestaan plasmafilters. Deze high-end filters hebben het grote voordeel dat je ze niet meer hoeft te vervangen!
Juist omdat deze afzuigkap niet hoeft te worden aangesloten op een afvoer, is het vrij makkelijk te installeren. Het grootste nadeel van een recirculatie afzuigkap is dat het vocht in de lucht blijft hangen, ook al is het gefilterd.
Om te voorkomen dat kookgeuren in huis blijven hangen, gebruik je een afzuigkap. Heb je een recirculatie afzuigkap, dan is een koolstoffilter een must. Dit filter zorgt ervoor dat fijnstof en nare luchtjes geen kans maken, zodat je keuken een gezonde leefomgeving blijft.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser.
Koolstoffilters kopen bij filterfabriek.nl
Bij filterfabriek.nl kan je terecht voor het kopen van diverse koolstoffilters. Met een ruim assortiment aan koolstoffilters van hoge kwaliteit, bieden wij een scala aan opties voor iedereen die op zoek is naar effectieve luchtfiltratieoplossingen.
Er zijn twee soorten koolstoffilters: granulaire- en blokfilters. Granulaire filters worden veel in kweektenten gebruikt. Blokfilters zijn groter en geschikter voor het filteren van grotere kweekruimtes.
Nee, niet alle afzuigkappen zijn geschikt voor een plasmafilter. Het is belangrijk om te controleren of de afzuigkap compatibel is met een plasmafilter voordat je er een aanschaft. Sommige afzuigkappen hebben namelijk speciale openingen en bevestigingspunten nodig om het plasmafilter te kunnen installeren.
Goed nieuws, mits je hem goed onderhoudt, gaat een afzuigkap makkelijk tussen de 10 en 20 jaar mee. Na die tijd zal de afzuigkap minder goed gaan presteren of gaan er helaas dingen kapot. Dit wil je liever niet want een goed werkende afzuigkap neemt alle kookdampen, vetdeeltjes en etensgeuren op.
De twee meest gebruikte keuken afzuiging systemen zijn het koolstoffilter en het plasmafilter. De koolstoffilters moeten 1 tot 2 keer per jaar vervangen worden. Bij het duurdere plasmafilter verbranden de kookdampen elektrisch. Een plasmafilter gaat tot wel 10-15 jaar mee.
Filter tegen gassen, geurtjes, rook en chemicaliën
Dan is een actief koolstof filter ideaal, omdat het sigarettenrook opvangt. Ook haalt dit filter kookluchtjes uit de lucht. Daarom beschikt een afzuigkap vaak ook over een koolfilter. Daarnaast verwijdert een actief koolstoffilter vluchtige organische stoffen (VOS).
Hoe vaak je de afzuigkapfilters moet schoonmaken hangt af van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt. Over het algemeen is het verstandig om de filters eens per 2 maanden schoon te maken. Gebruik je de afzuigkap intensiever, dan kan het nodig zijn om de filters vaker schoon te maken.
De procedure voor het schoonmaken in de spoelbak:
– Spuit een goede dosis ontvetter op de filters. Laat dit 10 tot 20 minuten intrekken, hoe langer hoe beter. De ontvetter op onze bestelpagina is een goede optie. – Spoel de filters vervolgens af met heet water en een afwasborstel.
Een koolstoffilter zit altijd aan de aanzuigkant van de motor.
Een koolstoffilter is een filter met actieve koolstof. Tijdens de passage van het water, wordt de houtskool geactiveerd. De positieve lading passeert, de negatieve deeltjes hechten aan de koolstoffilter. Het water dat doorheen de koolstoffilter gaat, is zuiver drinkwater zonder schadelijke stoffen.
Actieve kool is namelijk een speciaal behandelde koolstof die door middel van adsorptie diverse stoffen kan opnemen. De filters vangen corrosieve gassen zoals waterstof sulfide, zwaveldioxide, stikstofoxiden, chloorverbindingen, ammoniak, ozon etc. af.