Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Muziek kan sterke emoties oproepen – de juiste toon brengt soms tranen in de ogen. Maar geluiden activeren ook andere gebieden van onze hersenen. Namelijk die die verantwoordelijk zijn voor gevoelens zoals verlangen of verdriet.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Volgens het onderzoek huilt 92% van de mensen weleens tijdens een film. Uit het onderzoek blijkt dat dit een teken van inlevingsvermogen (ook wel empathie) is, dat sterk gerelateerd is aan emotionele intelligentie. Volgens het onderzoek kan fictie je empathie enorm verhogen.
Huilen can troostend zijn en je tranen zullen er nog vaak zijn als jij probeert om te gaan met je verdriet. Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren.
Na je huilbui krijg je daarom een ontspannen, opgelucht gevoel. Daarnaast is huilen gezond omdat het je lichaam stimuleert oxytocine en endorfines aan te maken. Deze hormonen zijn kalmerend, pijnverlichtend en zorgen ervoor dat je in een beter humeur komt.
Muziek luisteren is goed voor je hele welzijn
Muziek luisteren heeft bewezen effect op je hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, spierspanning en je hersenen. Daarnaast zou muziek zelfs hersenschade kunnen herstellen.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust.Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Muziek stimuleert de bloedsomloop
De positieve gevoelens die muziek opwekt, stimuleren de bloedsomloop. Op het moment dat muziek meer uptempo is, stijgt je bloeddruk, ademhaling en hartslag. Bij rustige muziek gebeurt het tegenovergestelde. Zo zie je maar dat muziek effect heeft op heel je lichaam.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Helsinki is gebleken dat klassieke muziek de hersenfunctie aantoonbaar versterkt. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopamine secretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine.Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk.
Een veelvoorkomende oorzaak van psychische instabiliteit is stress of een disbalans in hormonen. Symptomen die je vaak hebt bij emotionele instabiliteit zijn impulsiviteit, gevoel van onbegrip en woede-uitbarstingen. Emotionele instabiliteit komt vaak voor en is in de meeste gevallen niet ernstig.
Maar waarom krijgen we dan kippenvel bij het horen van muziek? Dat heeft ook alles met die schrikreactie te maken. We ervaren vooral kippenvel wanneer er plotselinge veranderingen optreden in tempo, volume of een ploselinge andere wending in de muziek.
Dit komt omdat muziek een oud beloningssysteem in onze hersenen stimuleert, waardoor dopamine naar het striatum stroomt. Het striatum is een deel van de voorhersenen, dat wordt geactiveerd door verslaving, beloning en motivatie.
Masjidal-Haram – Mekka
900.000 mensen kunnen officieel in deze moskee in Mekka, hoewel tijdens de hadj er vaak vier miljoen mensen binnen zijn. Dat gaat dan ook vaak letterlijk niet zonder slag of stoot en soms overlijden er zelfs pelgrims.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Onderzoeken tonen vaak aan dat muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat muziek regelmatig een afleidende factor te zijn. Er is niet aangetoond dat leren met muziek je daadwerkelijk hogere cijfers oplevert, maar wel dat het sommige personen kan helpen met concentreren.
Muziek luisteren. Helpt ook al om je hoofd leeg te laten lopen. En muziek (écht) luisteren mag je best een hobby noemen. Maak er vinyl-platen luisteren van en je komt helemaal geloofwaardig over.
Onderzoeksresultaten. Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Huilen is geen teken van zwakte, maar is juist een vorm van zelfexpressie. Huilen is helend. Je hoeft er niet voor te schamen dat je soms totaal onverwachts huilt. Tranen van verdriet, pijn, onmacht, blijdschap, ontroering, frustratie en medeleven zijn oké.
Conclusie. Conclusie! Tranen kunnen niet fysiek opraken.
Huilen bevordert de fysiologische balans van het lichaam doordat je hartslag tijdens het huilen toeneemt. Emotionele tranen veroorzaken een andere lichamelijke reactie dan tranen die voortkomen uit andere prikkels. Zo bevatten ze meer hormonen met de proteïnen prolactine, corticotropine en leucine.