Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Anonieme bellers die ophangen zodra er wordt opgenomen zijn een grote irritatiefactor. Vaak zitten achter zulke oproepen criminele buitenlandse bedrijven. Sommige mensen worden maandenlang dagelijks gebeld door een anoniem nummer. In schrijnende gevallen worden mensen zelfs drie tot vijf keer per dag lastig gevallen.
Blokkeer via uw gsm of de telecomaanbieder van uw vaste lijn het onbekende nummer: elke oproep van dat nummer zal dan automatisch worden geblokkeerd. Meld u aan op bovenvermelde website om oproepen met commerciële doeleinden te blokkeren. Verander uw nummer via uw aanbieder.
Volgens de ontwikkelaar is TrapCall momenteel de enige app die nummers van anonieme bellers kan achterhalen. Wie tweemaal een oproep van een anonieme beller weigert, krijgt via de toepassing na enkele seconden het telefoonnummer dat toebehoort aan deze afgeslagen oproep.
Anoniem bellen is bellen zonder nummerherkenning. Degene die jij belt, ziet dan niet welk telefoonnummer belt. Op het scherm staat dan 'onbekend nummer' of 'privé-nummer'. Dit kan met zowel Sim Only als Prepaid.
Wangiri is vorm van fraude die oorspronkelijk uit Japan komt en waarbij criminelen willekeurige telefoonnummers bellen en weer ophangen. Als je dan terugbelt naar het nummer gaat de teller lopen. Het nummer is namelijk gekoppeld aan een dure betaaldienst.
Bijvoorbeeld door omgekeerd te zoeken via telefoonboek.nl. Deze zoekmachine voor telefoonnummers is je beste kans om te achterhalen wie je belt. Heb je resultaat? Dan zie je welk bedrijf of persoon je probeerde te bellen.
Nee, voor jou niet mogelijk. Wel voor telecomprovider of NSA achtige (Politie etc.) instanties. Als u last heeft van telefonische overlast is dit natuurlijk erg vervelend.
Anoniem bellen kan in verschillende situaties erg nuttig zijn. Het is de ideale manier om iemand te bereiken die niet opneemt als hij je nummer ziet. Dat kan bijvoorbeeld een persoon zijn die je nog geld verschuldigd is of die voor de een of andere reden zijn verplichtingen niet wilt nakomen.
Wanneer je anoniem belt, krijgt de persoon aan de andere kant van de lijn jouw telefoonnummer niet te zien. De telefoon laat slechts de woorden 'onbekend nummer' of 'privé-nummer' zien. Dat maakt jou als beller dus anoniem!
Verwar de buitenlandse 0088- of +88 nummers niet met de Nederlandse 088-bedrijfsnummers. De 088-bedrijfsnummers kunt u gerust bellen. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. Wij waarschuwen alleen voor 0088- en +88-nummers.
Maar er zit ook een nadeel aan. Als degene die u probeert te bereiken uw oproep mist, kan deze u niet terugbellen. De ontvanger weet namelijk niet wie gebeld heeft, en heeft geen nummer van de beller. Ook nemen veel mensen anonieme telefoontjes uit principe niet op.
Wil je trouwens echt niet opnemen als er anoniem wordt gebeld, dan kun je overwegen om Bel Control op je telefoon te zetten. Dat is een Android-app waarmee je anonieme oproepen blokkeert.
Wel weten de fraudeurs dat je telefoonnummer actief is, omdat je hebt opgenomen. Dus er is een kans dat ze je vaker gaan bellen. Je kunt altijd aangifte doen van een poging tot phishing. Dat kan volgens de politie alleen bij een lokaal bureau, waar je dan een afspraak moet maken.
Hoe werkt het? Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep. Goed om te weten: De taal van de boodschap op 1919 is afhankelijk van de regio waar je woont.
Word je gebeld door zo'n buitenlands nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je niet opneemt of terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers en via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Je bent vaak niet de enige die wakker ligt met de vraag: van wie is dit 06-nummer dat je mobiel belt? Daarom zijn er websites als wieheeftgebeld.nl, waar mensen dit nummer op kunnen plaatsen. Door op elkaar te reageren, ontdek je dan wie er gebeld heeft.
Het was al een bekende scam, oplichterstruc, maar er is toch iets nieuws aan de hand. Tot nu toe was het verhaal: je wordt gebeld, je neemt niet op maar belt het nummer terug en dat kost heel veel geld. Nooit doen dus. Of eerst even het nummer googelen, dat het niet toevallig het nummer van je tante in Marokko is.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Jammer genoeg zijn er criminelen die telefoonnummers van anderen gebruiken om te bellen met mensen dit wordt inderdaad spoof calls genoemd. Hier kun jij en wij niets aan doen om het tegen te houden Het advies dat wij geven is om vooral niet terug te bellen.
Helaas kunt u spoofing van uw nummer niet tegengaan. Wel kunt u anderen waarschuwen als uw nummer wordt misbruikt, bijvoorbeeld in de sociale media (Facebook, Twitter, etc.) of uw eigen website als u die heeft.
En vooral: Niet. Terugbellen. “Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat”, aldus Stijn Wesselink, woordvoerder van KPN, tegenover NOS.