De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza's. Die eerste variant ken je inmiddels. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie.
Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt! Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en... Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst.
Hierdoor zal het deeg krokanter en luchtiger zijn. In Italië wordt pizzadeeg zowel met als zonder olijfolie gemaakt, het is een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout, het is persoonlijke smaak. Wil je het wel gebruiken, neem dan goede extra virgine olijfolie.
Welke stand moet de oven bij pizza? Het is dus een combinatie van hete lucht en onderwarmte. Een verse pizza bak je altijd op de laagste hoogte, dus onderin de oven. De temperatuur kan het beste op 180-200 graden C.
De pinnen maken kleine luchtdoorlatende gaatjes in je deegboden. Zo voorkom je dat er (grote) luchtbellen in je deeg ontstaan tijdens het bakken van je pizza. Perfect als je bijvoorbeeld een pizza 'Romeinse stijl' wilt bakken met een dunne knisperende korst.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Naast Italiaanse pizza's zijn ook de Amerikaanse pizza's erg populair. De Amerikaanse pizza is ontstaan in Chicago. Het belangrijkste verschil is dat de korst in Amerika omhoog staat. Dit verschilt soms wel enkele centimeters met de Italiaanse pizza's, vandaar de term deep-dish pizza: er kan als het ware wat ín.
Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.
Je vult de pizzabodem met verse producten, op deze manier beleg je de pizza met wat jij lekker vindt en smullen maar. Bij de pizzaoven worden kant en klare pizzabodems geleverd. Samen met de ingrediënten wordt je eigen pizza creëren een kinderspel.
Een heerlijke pittige olie die niet alleen lekker is over je pizza, maar ook als basis voor een dressing of om een stamppotje op smaak mee te brengen.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
Bak de pizza op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. Het gebruik van een pizzasteen kan helpen. Laat de oven zo heet mogelijk worden, en laat de pizzasteen of bakplaat mee voorverwarmen in de oven.
Hoe sterker de bloem (hoe hoger de W-waarde), des te langer moet je deeg rijpen. Als hobbybakker kan je voor het gemak uitgaan van minimaal 4 tot 8 uur rijzen en rijpen op kamertemperatuur. Ben je een iets gevorderde pizzabakker, dan kan je ook eens proberen om je deeg 24 uur te laten rijpen in de koelkast.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Voor je het deeg laat rijzen, is het belangrijk dat het goed gekneed is. Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt.
Verder is het belangrijk te kiezen hoe lang je de tijd hebt om jouw klassiek pizzadeeg te laten rijzen. Minstens 24 uur of langer geeft veruit het lekkerste resultaat, sommige pizzaiolo's laten hun deeg zelfs meerdere dagen staan bij een lage temperatuur (liefst koeling).
Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruik laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen. Het pizzadeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.
Om een elastisch deeg te verkrijgen, moeten de ingrediënten gedurende 10 tot 15 minuten stevig gekneed worden. Hierbij ontvouwt het gluten zich, zodat het brood goed kan rijzen. Deeg met gist bereid moet ongeveer een uur rijzen op een warme (maximaal 40° Celsius) en tochtvrije plaats.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.