Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
DE VOORDELEN VAN GRILLEN
De hoge temperatuur bij het grillen zorgt ervoor dat het product snel dichtschroeit, waardoor er weinig vocht, vitamines en mineralen verloren gaan. Voedingstoffen blijven zo dus beter behouden. Een ander groot voordeel van grillen is dat je niet of nauwelijks boter of olie hoeft toe te voegen.
Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
Een grillpan gebruik je voor het grillen van vlees, vis of groenten op hoge temperatuur. Gietijzer warmt gelijkmatig op en is bestand tegen hoge temperaturen. Het bakoppervlak van een grillpan bestaat uit opstaande ribbels.
De meeste ovens hebben een grillstand. Dit is de warmste stand van de oven en begint bij de meeste ovens vanaf 230 °C en kan oplopen tot 300 °C. Als je de temperatuur niet kunt instellen, dan heb je meestal een draaiknop met stand 1-3.
De termen roosteren en grilleren worden veelal door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Roosteren is het garen van producten, zoals groente en vlees, op een hete plaat. Afhankelijk van onder andere de structuur en grootte van het product verschilt de temperatuur en oventijd.
- Braden: het gaar maken van spijzen in een beetje vet in een afgesloten verhitte ruimte. Dat kan zijn in een braadslee in de oven, of in een gesloten braadpan. Grillen of grilleren is het bruinen en garen van producten op een open rooster of op een plaat met ribbels.
De allerbeste grillpannen zijn gemaakt van gietijzer: een materiaal dat heel heet kan worden en vlees of vis dus meteen dichtschroeit. Bovendien gaat zo'n gietijzeren pan, als je ze goed onderhoudt, je leven lang (of zelfs langer!) mee.
Bij roosteren geen verlies van mineralen
Bij roosteren van groente treedt geen verlies van mineralen op. Bij stomen varieert dat van 0-20% (afhankelijk van het mineraal)', aldus het Voedingscentrum. Als je groente lang roostert zal dat met name effect hebben op het behoud van vitamines.
Temperatuur, zuurstof en licht
Zo zorgt verhitting van voedsel voor beschadiging van celwanden, waardoor celvocht met daarin opgeloste vitamines en mineralen vrijkomt. Ook kunnen vitamines tijdens bereiding in aanraking komen met zuurstof, wat leidt tot verlies door oxidatie.
Bakken en braden zijn gelijkaardige kooktechnieken, maar braden duurt langer, gebeurt op lagere temperatuur en meestal in een afgesloten pot; terwijl bakken minder lang duurt, op hogere temperatuur gebeurt en zonder deksel. Beide technieken kunnen gebruikt worden op open vuur en in een oven.
Beide grillplaten gebruik je om vlees en vis in korte tijd, op een hoge temperatuur mee te grillen. De plaat wrijf je in met een beetje olie en warm je op tot aan ongeveer 230 graden, zodat ingrediënten snel dichtschroeien en van binnen lekker sappig blijven.
Zo doe je het: verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Smeer het te grillen product (bijvoorbeeld een moot vis) in met wat olie. Leg het dan op het rooster, vlak onder het grill-element.
Controleer het vlees net zoals op een barbecue en draai het een keer om terwijl het gaart. De meeste grilgerechten zijn in 8-10 minuten klaar, dus door het vlees na 4-5 minuten om te draaien, zorg je ervoor dat beide kanten gelijkmatig koken.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.
Doe nooit olie in de pan, maar smeer het product dat je wil grillen lichtjes in met olie. Helemaal geen vet gebruiken kan ook. Zet de pan op middelmatig tot hoog vuur en laat goed heet worden. Spetter wat water op de pan om te kijken of hij heet genoeg is.
Grillen is de methode om snel een steak, hamburger, speklapje, voorgegaarde kip of sparerib te bereiden. Lekker snel en smakelijk barbecueën. Ierse Biefstuk.
Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Re: Glazen schaal
het meeste glas kan in de oven. Het probleem met glas is dat het kan barsten, dit gebeurt vooral bij grote temperatuurverschillen.
Plaats het rek onderin (net onder het midden) van de oven. Als je meer dan één pan op het rooster hebt staan, draai de pannen van de voorkant naar de achterkant ongeveer halverwege de baktijd. Uitzondering: Als je een dunne laag bakt voor bijvoorbeeld een Swiss roll, dan kan deze gewoon in het midden van de oven.