Aruba heeft de status van Landen en Gebieden Overzee (LGO) binnen de Europese Unie (EU). Het eiland valt niet onder het grondgebied van de EU, maar de inwoners bezitten wel de rechten van het EU-burgerschap.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie. Ze hoeven om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland.
In 1986 kreeg Aruba, één van de zes eilanden van de toenmalige Nederlandse Antillen, de status aparte: een land binnen het Koninkrijk. In 2010 werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld. Sindsdien maken Curaçao en Sint Maarten op gelijke wijze als Aruba als zelfstandig land deel uit van het Koninkrijk.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten.Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Voor reizen tussen de (ei)landen (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao en Sint Maarten) naar Aruba is nog wel een paspoort nodig. Reizen op basis van een sédula /ID Card is dus naar Aruba niet mogelijk.
Nederland heeft 3 bijzondere gemeenten met een aparte status binnen Nederland: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Samen met de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten vormen die 3 gemeenten het Caribisch deel van het Koninkrijk.In al deze gebieden is het Nederlands een officiële taal.
Het Antilliaanse staatsverband is per 10 oktober 2010 opgeheven. Nadat Aruba op 1 januari 1986 haar eigen Status Aparte kreeg en uit het Antilliaanse staatsverband vertrok, vormden de eilandgebieden van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen het land de Nederlandse Antillen.
Aruba is inderdaad één eiland en slechts 18 km2 groter dan Texel. De grote verscheidenheid aan geologische verschijnselen is dan ook wonderlijk.
Kosten van wonen op Aruba
Ook wel handig om te weten als je gaat wonen op Aruba: wat zijn dan de kosten? De geschatte maandelijkse kosten van een alleenstaande zijn € 906,75 zonder huur. De kosten van levensonderhoud op Aruba zijn gemiddeld 10% hoger dan in Nederland.
Hoewel de eilandburgers wel stemrecht hebben voor de Europese verkiezingen, geldt het Europees recht in beginsel niet. De Nederlandse Antillen en Aruba gelden voor Europa als 'landen en gebieden overzee' (in jargon: LGO's), waar het Europese recht in beginsel niet van toepassing is.
Nederlands en de lokale taal Papiamento zijn de officiële talen van Aruba, maar de meeste Arubanen spreken minimaal vier talen, waaronder Engels en Spaans. Papiamento belichaamt de vriendelijkheid waar de lokale bevolking om bekend staat.
Ruim 700 mensen zijn geboren op Aruba, Sint-Maarten of Curaçao, van wie 426 op Sint-Maarten. Uit de Dominicaanse Republiek komen 291 mensen (9 procent) en 200 (6 procent) uit Europees Nederland.
Sinds 1986 een zelfstandig land
Aruba verkreeg in 1986 de 'status aparte' binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Begroet de mensen met bon dia, vraag hoe ze heten - kon yama bo? En neem afscheid met een hartelijk Ayó!
365 dagen per jaar geniet je hier van tropische temperaturen en vele zonuurtjes. Het eiland staat bekend om haar hagelwitte zandstranden, de turquoise zee die schreeuwt om een duik, het gezellige Oranjestad en de unieke bezienswaardigheden.
Vroeger was Savaneta de hoofdstad van Aruba. Oranjestad bleek echter een stuk praktischer door de ligging aan zee, waardoor schepen hier eenvoudig konden aanleggen. In 1790 werd Oranjestad dan ook officieel de hoofdstad van Aruba.
Verspreid op het eiland staan pinautomaten en vrijwel alle Nederlandse bankpasjes werken goed op Aruba. Ook bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen.
Vliegtijd Aruba
De reisduur van de retourvlucht Amsterdam naar Aruba (AMS - AUA) duurt met een tussenstop tussen de 10 à 12 uur. Een beetje luxe en service is dus wel gewenst. Daarom biedt TUI fly verschillende extra services aan.
Verboden goederen, verdovende middelen, planten en vleesproducten mag u niet meenemen. Goederen als vuurwapens, medicijnen en levende dieren zijn onderworpen aan een vergunning. Uw Broker weet hier alles van.
Heb ik een visum nodig om te wonen en werken in Aruba? Helaas is het niet zomaar mogelijk om in Aruba te gaan wonen. Het voordeel dat je als Nederlander hebt ten opzichte van andere mensen uit de wereld is wel prettig. Aruba valt namelijk onder het Koninkrijk der Nederlanden.
Met een Caribisch visum kort verblijf mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Caribische Koninkrijksdelen verblijven. Met een Caribisch visum kort verblijf mag u geen betaald werk doen. Als u wilt werken, heeft u een werkvergunning nodig.
De bevolkingsdichtheid op Aruba is nu vrij hoog, ca.581 inwoners per km². De huidige bevolking van Aruba bestaat naast Arubanen uit veertig andere nationaliteiten. De Arubanen vormen ongeveer 80 procent van de bevolking.