Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Meyers-Manor wijst erop dat als honden en mensen boos zijn, ze hun gezichtsspieren strak trekken, hun tanden op elkaar zetten en hun lichaam aanspannen.
Ook hier is het niet zeker dat je hond begrijpt waarom je boos bent. Je hond kan temperamentvol zijn waardoor hij niet zomaar met hem laat sollen. In dat geval bestaat de kans dat hij op jouw gedrag gaat reageren door zich te verdedigen en eventueel uit te vallen, te happen of zelfs ernstig bijtgedrag te vertonen.
Tekenen van boosheid of agressie
Bij honden wordt vaak gebruik gemaakt van de 'ladder van agressie' om signalen aan te geven. Deze loopt van beginnende signalen van ongemak, zoals wegdraaien of knipperen met de ogen, tot dreigend blaffen, grommen en het uiteindelijk laten zien van de tanden.
Je hond begint te grommen. Hiermee probeert hij de toenadering van die persoon te stoppen. Hij geeft duidelijk aan dat hij zich bedreigd voelt. Geef hier dus ook gehoor aan en zorg dat die persoon direct zijn toenadering staakt en afstand houdt.
Over de kop heen aaien, is iets de meeste honden niet als prettig ervaren. Het kan indrukwekkend overkomen of misschien zelfs dreigend of dominant. De meeste honden en zeker als jij een vreemde voor die hond bent, vinden over de kop heen aaien niet prettig.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Grommen kun je in dit geval vergelijken met praten, en happen met schreeuwen. Je hond gaat als het ware harder roepen omdat er niemand naar hem luistert en de situatie als maar spannender wordt. Door grommen af te straffen, zorg je er eigenlijk voor dat je hond eerder tot bijten over zou kunnen gaan.
Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige. Het zijn allemaal typische signalen van een hond die angstig is, tekenen die een mens verkeerd interpreteert, legt Horowitz uit aan Business Insider.
De dominantie uit zich in gedrag waaruit zou blijken dat je hond zich hoger in rang voelt dan de rest, dus bijvoorbeeld dat hij als eerste door de deur wil, dat hij over een speeltje heen gaat staan of gromt als je bij hem in de buurt komt als hij op de bank ligt.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Een hond kan zijn baas bijten als het gaat om het beschermen van zijn bezit. Je hond 'leren dat zijn spullen van jou zijn', kan heel verkeerd uitpakken. Spullen van je hond afpakken vanuit een dominante positie, leert je hond argwanend te raken.
Honden kunnen niet alleen van elkaar, maar ook van mensen ruiken hoe ze zich voelen en of ze ziek zijn. Ze ruiken (stress)hormonen en 'weten' daardoor of we bang of zwanger zijn, of signaleren bijvoorbeeld een stijging of daling van het bloedsuikergehalte in ons bloed.
Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.
Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen. Vooral in situaties van doodsangst of extreme stress. Dit geldt overigens voor alle mensen, niet alleen voor het baasje.
Wanneer je hond zijn poot op je been legt of tegen je aan tikt, kan het zijn manier zijn om je aandacht te vragen en je te laten weten dat hij graag wat aandacht wil. Stress of angst: Een hond kan zijn poot ook gebruiken als hij gestrest of angstig is.
Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn. Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Een onzekere hond begroeten
Geef hem die tijd en ruimte. Negeer de hond als je de kamer in komt. Dat betekent dat je hem niet aankijkt, niet aanraakt en niets tegen hem zegt. Doe gewoon net of hij er niet is.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Voor honden die blaffen uit opwinding kan het laten zitten al genoeg zijn om de adrenaline te verminderen. Voor honden die blaffen uit angst of waarschuwing kan afleiding werken. Vraag ze bijvoorbeeld iets voor je te halen. Voordeel: met een speeltje in de bek kun je direct niet meer blaffen.
De juiste manier om een hond te straffen is door direct te reageren op het ongewenste gedrag en het gedrag te stoppen. Gebruik nooit fysieke straf, zoals slaan of schoppen. Dit kan leiden tot angst en agressie bij de hond en kan de relatie tussen jou en je hond schaden.
Een hond die gromt naar vreemde mensen die de hond willen aaien is in heel veel gevallen angstig of onzeker. Het is dan een vertrouwenskwestie, de hond heeft geen vertrouwen en uit dit door te grommen. Dit is veelvoorkomend gedrag en niet erg afwijkend.
Als honden zich op hun rug draaien en hun buik laten zien, dan is dat een teken dat ze je vertrouwen. Dit is namelijk een kwetsbare positie die ze in bedreigende situaties nooit zouden aannemen, tenzij ze willen laten zien dat ze onderdanig zijn.
Naast dat ze regelmatige gebeurtenissen observeren die hen een indruk geven van het moment in de dag, kunnen ze ook 'tijd ruiken'. Honden hebben een reukvermogen dat tot 100.000 keer sterker is dan dat van de mens.
'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder. Zo'n lekker hapje kan Fikkie moeilijk laten liggen.