Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
1 glas bier is 6 gram suiker
In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Welke wijnen mag ik dan wel drinken? White zinfandel, sauvignon blanc en chardonnay zijn ideaal voor als je op je lijn let. Één glas bevat minder dan 85 calorieën, 2,6 gram koolhydraten en 1 gram suiker. Inspiratie: de leukste manier om je wijn te bewaren.
Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond. Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.
Ja , van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol geeft direct na het drinken meestal een verhoging van de bloedglucose. Ook kan het drankje veel koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld bij breezers en mixdrankjes. Voor de koolhydraten moet je wel insuline spuiten of bolussen. Maar de alcohol in je drankje kan enige uren later nog een ernstige hypo veroorzaken.
Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas.
Hoe merkt u dat uw te hoge bloedsuikerwaarden heeft? Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken.
Effecten van stoppen of minderen met alcohol:
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen.
Volgens de deskundigen kun je tijdens je dieet gewoon blijven genieten van een glaasje wijn. Sterker nog: wanneer je 2 a 3 avonden per week maximaal 2 glazen wijn drinkt, kun je alsnog afvallen. Je mag je alcoholinname ook verspreiden over 6 dagen: in dat geval kom je op 1 glas per avond uit.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.