Afkortingen van onderwijstypen, zoals pabo, vwo en mbo, schrijf je met kleine letters. Daarom schrijf je “hbo” ook met kleine letters.
Hoe schrijf je onderwijstypen zoals vwo, havo en pabo: met kleine letters of met een of meer hoofdletters? Alle onderwijstypen krijgen kleine letters – zowel de voluit geschreven vormen (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, hoger beroepsonderwijs e.d.) als de afkortingen (vwo, hbo e.d.).
Moet havo met hoofdletters? Nee, afkortingen als havo, vmbo en vwo schrijf je met een kleine letter.
Is het de of het vwo
In de Nederlandse taal gebruiken wij het vwo. Deutsch: VWO | Bekijk of het der of die VWO is.
Hoofdletters of kleine letters? Het eenvoudige antwoord is: nee.Je schrijft geen hoofdletter bij onderwijssoorten; alle afkortingen zijn met een kleine letter.
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit. Het vwo duurt 6 jaar.
Vwo is een initiaalwoord. Een afleiding van een initiaalwoord schrijven we altijd met een apostrof: vwo'er. Havo is een letterwoord. Als een letterwoord geen hoofdletters heeft, schrijven we een afleiding ervan in één woord.
Het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs, afgekort tot VWO, duurt 6 jaar en wordt gevolgd door kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar.
Het vwo is in 1968 ingevoerd als onderdeel van de Mammoetwet. Het is de opvolger van de hogereburgerschool en het daarvoor volledig zelfstandige gymnasium.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
Velen schrijven de afkortingen van onderwijstypen in kapitalen, of startend met een hoofdletter. De enige juiste wijze is in kleine letters: hbo, mbo, vwo, havo, mavo en vmbo.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Vwo definities
naamw. Verbuigingen: vwo's (meerv.) afkorting van: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs; een zesjarige opleiding ter voorbereiding op wetenschappelijk onderwijs Voorbeelden: 'Hij volgt het vwo.
Het vwo, havo, vmbo en praktijkonderwijs vallen onder de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO).
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter. 4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
Vwo-niveau High School Diploma.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1).
Het voortgezet onderwijs heeft zes verschillende niveaus: vwo, havo, vmbo-t (mavo), vmbo basis, vmbo kader en praktijkonderwijs. Het schooladvies in groep 8 bepaalt op welke niveau de leerling instroomt in het voortgezet onderwijs.
Met vavo kun je gewoon je vwo-diploma behalen door de benodigde vakken te volgen en het examen opnieuw te doen. Je kunt in één of twee jaar vwo-5 en 6 behandelen doordat bij VISTA college elk profiel wordt aangeboden op het vavo.
In 2021/2022 zit 45 procent van de leerlingen in het derde leerjaar op het havo of vwo. 22,2 procent van de derdejaars leerlingen in het voortgezet onderwijs volgt een vwo-opleiding en bijna 23 procent zit in het derde jaar van de havo. Tien jaar eerder ging het om respectievelijk 21,5 procent en 20,7 procent.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Het vwo is niet veel moeilijker dan havo
De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havo, al neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond Hugo.
vwo-diploma, vwo-leerling, vwo-school. mbo-leerling, mbo-niveau, mbo-stage. hbo-leerling, hbo-docent, hbo-studie.
Vwo is net wat moeilijker en biedt meer uitdaging voor mensen die havo heel makkelijk vinden. Qua vakken is het hetzelfde, maar alle stof is moeilijker en op de toets is de beoordeling wat strenger. Vaak is het op havo: 70% goed is een 6, bij vwo is dat iets strenger, dus iets als 75% goed is een 6.