Hoe en wanneer mestonderzoek? Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (oktober/november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintwormen werkt.
U kunt ook de mest laten ophalen. Voor één paard kost dit 40,00 euro. Per paard gaat er 2,50 euro af met een minimum van 27,50 euro; Ontworm en management advies voor de hele stal.
Een telling van minder dan 200 eitjes per gram mest (EPG minder dan 200; EPG < 200) geeft aan dat er weinig eitjes leggende wormen in de darmen zijn. Een behandeling is meestal niet nodig. De uitslag van een EPG zal nooit lager gaan dan "een EPG minder dan 50", dit is de drempelwaarde van de test.
Waarom mestonderzoek
Mestonderzoek en ontwormen zijn van belang om de besmetting van uw weiland laag te houden. Voorheen werden paarden vaak standaard een aantal keren per jaar ontwormd. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal ontwormingen bij paarden in veel gevallen drastisch omlaag kan.
Het advies om 14 dagen na het toedienen van de wormenkuur een mestonderzoek in te sturen om te kijken of de wormenkuur is aangeslagen en er geen resistentie is ontstaan. U ontvangt altijd een reminder voor het heronderzoek.
Hoe en wanneer mestonderzoek? Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (oktober/november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintwormen werkt.
Wanneer de wormen eenmaal in de darmen zijn aangekomen, kun je de volgende klachten bij je paard herkennen: lusteloosheid, koorts, een rommelige vacht, vermagering met een opgezette buik, diarree en soms zelfs (zeer heftige) koliek.
Zandkuur. Wanneer je paard op een schrale weide staat of in een zandpaddock adviseren wij om 2 keer per jaar een reinigingskuur voor de darmen te voeren.
Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintworm werkt. Bij een mestonderzoek is het belangrijk om verse mest te gebruiken.
Wanneer u de mest verzameld heeft maar het nog niet direct langs kunt brengen, kunt u het in de koelkast bewaren. Breng het wel in dezelfde week langs, dit voor de meest betrouwbare uitslag. De mest kunt u dagelijks brengen op de praktijk.
Kunstmest is gemakkelijk twee jaar houdbaar. Tenminste, als je het niet te warm en droog op slaat. Dat vertelde Arjan Wierenga tijdens de Studiedag Kunstmest die LandbouwMechanisatie dinsdag organiseerde.
Na zo'n 2 a 3 dagen zullen de bloedwormen die zijn uitgeschakeld met de wormenkuur naar buiten komen, maar dat je ze dan allemaal hebt is nog lang niet zeker, zowel met bloed als met mestonderzoek kun je niet uitsluiten dat ze in de darmwand nog zitten, daarom regelmatig testen en ontwormen!
Bij de flotatie methode wordt een kleine hoeveelheid mest vermengd met een flotatievloeistof in een buisje. Hierop wordt een voorwerp glaasje gelegd, bij het verwijderen van dit glaasje gaan er vaak ook meerdere eieren verloren. De MAC Mastermethode wordt wereldwijd het meest uitgevoerd.
Wat is leverbot? Leverbot is een parasiet (platworm) die schade aan de lever van vee veroorzaakt. Maar doordat paarden steeds vaker op land staan waar runderen of schapen hebben gegraasd is de kans op besmetting bij paarden toegenomen.
Het is belangrijk om je paard regelmatig te ontwormen. Ik adviseer om paarden minimaal 1x per jaar te behandelen tegen wormen. Een normale wormenkuur kost ongeveer €10,-.
Zandkoliek voorkomen
Zorg ervoor dat je zand- en stofvrij hooi voert. Is je hooi toch wat stoffig, dompel het dan onder in water voordat je het voert. Voer je je paard buiten? Leg het voer dan niet op het zand maar verstrek het via een bestraat gedeelte van de paddock/wei.
Wanneer een zand etend paard bewust zand eet, kan dit wijzen op verveling of een mineralen tekort. Verveling kan ontstaan door te weinig ruwvoer of het gemis van een maatje waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Daarnaast kan een mineralentekort soms ook leiden tot het eten van zand.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Wat is de belangrijkste parasiet bij paarden? De meest voorkomende parasieten bij paarden op dit moment zijn de kleine strongyliden ofwel de kleine rode bloedworm (Cyathostominae). Ze kunnen diarree, snel en ernstig gewichtsverlies en een levensbedreigende koliek veroorzaken.
Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is. Komt je hond vaak buiten en in aanraking met kleine kinderen of zwangere vrouwen, dan wordt vervolgens elke 3 maanden ontwormen aangeraden.
Naast pompoenpitten en esparcette zijn er ook nog kruiden die een wormafdrijvende functie hebben, namelijk: tijm, absintalsem, kruidnagel, fenegriek en kurkuma. Vaak werken deze kruiden het beste in een mengsel.
Paarden worden besmet door tijdens het grazen eitjes op te nemen. Uit de opgenomen eitjes ontwikkelen larfjes die op trektocht gaan en via de lever na enkele weken in de longen terecht komen. In de longen vervellen de larfjes en worden vervolgens via de luchtpijp opgehoest en opnieuw doorgeslikt.