Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Een eiwitdieet (of proteïne dieet) Als je snel wil afvallen is het niet gezond om alleen maar yoghurt te eten. Een crashdieet is in het algemeen heel slecht voor je lichaam. Het is beter om een energiebeperkt dieet met voldoende voedingsstoffen te volgen, omdat deze ook geschikt zijn op langere termijn.
“Zuivel mag niet meer dan 10 of 20 procent van je totale dieet zijn”, zegt Smith. “Kies daarbij voor biologische en gezondere opties.”
Met 2 tot 3 porties melk en melkproducten per dag zit je goed. Een potje yoghurt van 125 g komt overeen met één portie. Je kan het bijvoorbeeld combineren met een glas melk (150 ml) en een sneetje kaas of een potje plattekaas.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Onzin, zegt de Gezondheidsraad: dagelijks enkele porties zuivel eten en drinken, past in goede voeding. Maar wat is beter: yoghurt of melk? Yoghurt past in een gezond voedingspatroon en is daarom opgenomen in de Schijf van Vijf. Net als melk levert yoghurt veel goede voedingsstoffen.
melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt.
Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een deel van het vet in zuivel is transvet. Dit vet geeft nog meer risico op hart- en vaatziekten. Bij het eten van magere zuivelproducten krijg je niet te veel verzadigd vet of transvet binnen.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
De ingrediënten van een gezond ontbijt
Volkorenbrood of een volkoren graanproduct. Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas.
Een portie yoghurt, mager komt overeen met 200 gram.
Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Eet je volgens de Schijf van Vijf, oftewel de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan let je op het vetgehalte in de zuivel die je in je ontbijtkom schept.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Stukjes fruit toevoegen of yoghurt met een smaakje nemen, blijkt te kunnen helpen. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling, want deze soorten yoghurt zijn niet zo gezond. Het blijkt dat het yoghurt dieet wel effectief is, gemiddeld vallen mensen tussen de 2 en 4 kilo per week af.