Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Wat te doen tegen rode ogen? In de meeste gevallen verdwijnen rode ogen vanzelf. Bij droge ogen kunt u proberen vaker te knipperen. Bij rode ogen door een allergie kunnen verlichtende oogdruppels van de drogist helpen.
Hoe gaat het verder met een bloeduitstorting in het oogwit? De bloeduitstorting kan geen kwaad. De rode vlek verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.
Kan een oogontsteking kwaad? Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen.
Gebruik druppels die je ogen wit maken, zoals Visine. “Het werkt doordat het de bloedvaten in je ogen vernauwt, waardoor je minder bloedtoevoer naar je ogen hebt en ze er minder rood uitzien”, zegt dokter Holzman. Je ogen zullen er binnen 15 minuten minder rood door worden.
In het oogwit kan plotseling een felrode vlek ontstaan. Er is dan een bloedvaatje kapot gegaan. Dit heet een bloeduitstorting. Het doet geen pijn en het kan geen kwaad.
Last van rode, branderige of geïrriteerde ogen? Similasan Rode Ogen oogdruppels bevochtigt en kalmeert. De natuurlijke en steriele oogdruppels zorgen voor een effectieve verlichting van je klachten en een verfrissing van de ogen.
Ernstig is het niet: het oog geneest vaak binnen één tot twee weken vanzelf weer. Een oogontsteking is wel besmettelijk: het kan van het ene naar het andere oog gaan of worden overgedragen op andere mensen door pus of slijm uit het ontstoken oog. Zit je met je handen aan je ogen, dan kan je anderen besmetten.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Een rood oog komt vaak door een oogontsteking (conjunctivitis). Er kan dan ook slijm of pus in uw oog zitten. Het komt door een virus of bacterie. Als u last heeft van droge ogen kunnen de ogen ook rood worden.
Bij een ooginfarct zitten 1 of meer slagaders in uw oog dicht. Een gedeelte van het netvlies krijgt dan geen zuurstof meer. Opeens ziet u minder goed met 1 oog. Er is geen behandeling voor.
Symptomen. Bij een ooginfarct verslechtert of verdwijnt plotseling het zicht aan één oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Is dat in het midden van het netvlies, dan geeft dat meer problemen, dan aan de zijkanten.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Bij trombose in het oog zitten 1 of meer bloedvaten in uw oog dicht. Dit kan komen door een bloedpropje. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Het oog is een gevoelig orgaan waardoor gemakkelijk ontstekingen of infecties kunnen optreden. Soms ontstaat een oogontsteking door een (auto-immuun)ziekte. Dat betekent dat uw afweercellen delen van het eigen lichaam aanvallen, in dit geval een deel van het oog (bijvoorbeeld het hoornvlies of de iris).
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Het is belangrijk dat u van het oogdruppelen (één of meerdere keren per dag) een vaste gewoonte maakt, zodat geen druppels worden vergeten. Probeer, als u meer dan 2 x per dag oogdruppels gebruikt, de tijdstippen van gebruik zoveel mogelijk over de dag te verspreiden, vanaf opstaan tot slapen gaan.
De oogdruk wordt hoger als meer vocht wordt gemaakt dan er wordt afgevoerd. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op beschadiging van de oogzenuw. Dit heet glaucoom. Maar de meeste mensen met een verhoogde oogdruk krijgen geen glaucoom.
Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut. Het veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht.