Belangrijk bij scheermessen is niet alleen dat ze goed vers zijn, maar ook voldoende worden schoongemaakt. Dit kun je doen door ze eerst even te weken in (niet té) koud water met een flinke snuf zout. Zo lijkt alsof ze in hun natuurlijke habitat zijn en krijgen ze weer wat meer leven.
Twijfel je of de scheermes vers is? Geef dan een tik op de schelp en als het vlees zich dan terugtrekt in de schelp dan leeft het nog. Voelt het scheermes plakkerig aan en heeft het een penetrante geur dan is het schelpdier oud. Scheermessen moeten, net als andere schelpdieren, het liefst levend worden bereid.
Smaak en bereiding
Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.
Tips om je scheermes te reinigen: Hou de mesjes onder stromend water na een aantal halen, en laat het water er van achter naar voren door stromen om vastzittende haartjes en deeltjes te laten wegspoelen. Schud het overtollige water van het mes om het te laten drogen.
De lange, smalle mesheften hebben wat steviger vlees dan mosselen. De smaak doet ook wat denken aan inktvis. Een heel maal scheermessen is misschien wat heftig, maar ze zijn een heerlijk uitgangspunt voor borrelhapjes, tapas of amuses. En ook als voorgerechtje doen scheermessen het goed.
Een netje van een kilo bevat circa 35 stuks scheermessen.
Zorg er ook voor dat je warm water gebruikt tijdens het scheren. Hierdoor openen je poriën zich en het maakt je haartjes bovendien zachter. Daarnaast komt er minder druk op je scheermesje te liggen waardoor hij langer goed blijft. Achtergebleven zeepresten zijn funest voor je mesje.
Bewaar de scheermessen in de koelkast bedekt met een vochtige doek (zodat ze niet dood gaan) en met een elastiek erom heen, zodat ze niet open gaan. Met de bolle kant naar onder bewaren, anders loopt het water eruit. Tot consumptie moeten de schaal- en schelpdieren levend zijn. Zo niet, dan niet eten!
Scheermessen, ook wel mesheften genoemd zijn bijzonder (lekkere) schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is.
Het eetbare gedeelte is de spier, wat meer weg heeft van een slurfje aan het onderste uiteinde. Deze zorgt ervoor dat ze zich kunnen voortbewegen én zich kunnen ingraven in het zand. Scheermessen leven aan de kust en de laagwaterlijn.
Scheermessen danken hun naam aan de vorm en het formaat: ze zijn vergelijkbaar met een ouderwets scheermesje. Tussen de twee schelpen leeft het daadwerkelijke diertje waar het allemaal om draait; een prachtig wit stukje vlees, dat perfect smaakt in combinatie met vrienden knoflook en peterselie.
Hoe eten? Je pelt ze zoals een garnaal: kop eraf breken en het pantser openen en verwijderen, gewoon met je blote handen. Sommige mensen kraken nog even met hun tanden op de scharen, waar ook nog vlees in zit, maar dat is niet zonder risico voor je vullingen.
Volgens Scheertips.com moet je een mesje gemiddeld elke 20 dagen vervangen. Je kunt er langer mee doen, schrijft de site, maar dan moet je je scheermesje goed schoon- en droogmaken na gebruik. Het vervangen van een mesje is om meerdere redenen belangrijk.
Volgens Gillette kan je een maand lang scheren met hetzelfde mesje. Helaas zegt men er niet bij hoe vaak. Onze ervaring is dat je prima gemiddeld 8 keer een multi-blade mesje kan gebruiken. Daarna wordt het steeds minder prettig scheren.
Na elke scheerbeurt blijven er namelijk microscopische kleine deeltjes achter, zoals huidresten en huidvetten, kalk en keratine. Dit zorgt ervoor dat de scheermesjes al snel bot aan gaan voelen terwijl de scheermesje niet bot zijn maar gewoon slecht scheren door de aanslag op de scherpe delen van het mesje.
Het scheermesje op de juiste plek
Scheermesjes horen thuis bij het restafval. Dit is het huishoudelijk afval dat overblijft nadat het afval dat wel kan worden gerecycled is gescheiden.
Als je de meeste scheermes fabrikanten moet geloven, moet je een scheermes al na vijf tot zeven scheerbeurten vervangen.
Elk scheermesje is vijfbladig. Dit wilt zeggen vijf gelijkmatig verdeelde mesjes. Ook is er een precisietrimmer aan de bovenkant van het scheermesje.
Gemiddeld is een Fusion of Mach3 scheermesje van Gillette goed voor 6 tot 7 scheerbeurten.
Het mesheft is een schelpdier dat in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leeft. Een mesheft, ook wel een scheermes of een Amerikaanse zwaardschede genoemd, heeft een langwerpige smalle schelp met een mooie kleur.