Nazorg. Na de punctie brengt de verpleegkundige een steriel verband aan op de insteekplaats en moet u 2 uur plat in bed blijven liggen. Als er ook medicatie werd toegediend, moet u eerst een half uur met het hoofd wat lager liggen en nadien 2 uur plat.
Het onderzoek duurt gemiddeld 10 minuten
Na het onderzoek blijft u een uur plat op uw rug liggen om de kans op hoofdpijn zo klein mogelijk te maken.
Na de lumbaalpunctie
Na de punctie blijft u een uur plat liggen. Het is daarom misschien prettig als iemand met u mee komt naar het onderzoek. Tijdens dit uur komt een verpleegkundige regelmatig vragen hoe het met u gaat en geeft u wat te drinken.
Nadat u een ruggenprik heeft gehad, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt.
Krijgt u geen blaaskatheter, dan lukt het u na de ingreep misschien de eerste tijd niet op spontaan te plassen. Dit kan komen door een verdoving, zoals een ruggenprik. Maar het kan ook door de narcose of door de sterke pijnstillers komen.
In de ruimte tussen je wervels zitten ook zenuwen die de spieren in je onderlichaam sturen. Bij een ruggenprik voor bevallingen heb je soms een tijdje minder spierkracht in je onderlichaam. Je kunt je benen wel nog gewoon bewegen. Dit is anders dan bij een ruggenprik voor bijvoorbeeld operaties.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen dat de verdoving aan het uitwerken is, zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw onderlichaam. Ook kan pijn optreden.
Soms hebt u na de lumbaalpunctie last van hoofdpijn of duizeligheid. Dit is lastig, maar niet gevaarlijk. Bij aanhoudende hoofdpijn kunt u het beste enkele dagen plat op bed blijven liggen en paracetamol innemen.
De ruggenprik doet meestal weinig pijn. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten tijdens het prikken. Epidurale ruggenprik Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnbestrijding tijdens en na de operatie. Bij een epidurale anesthesie wordt er verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten.
Het is goed om na de ingreep cafeïnehoudende dranken te drinken, zoals koffie en cola. Veel drinken bevordert de liquorproductie. Cafeïne versterkt dit effect.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.
Als je pijnstilling tijdens je bevalling wilt en de verloskundige of gynaecoloog verwacht dat het nog een paar uur duurt voordat je gaat persen, kan een ruggenprik een goede pijnbestrijder zijn. Meestal is het te laat om nog een ruggenprik te krijgen na 7 à 8 centimeter ontsluiting.
Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen. Vlees, vis, kaas, melk, kwark, noten en peulvruchten bevatten veel eiwitten.
Een ruggenprik is een anesthesievorm waarbij met een prikje in de rug een deel van het lichaam tijdelijk verdoofd kan worden. Vanuit de rug lopen namelijk de zenuwbanen naar de verschillende lichaamsdelen. Door deze te verdoven kunt u gerichte pijnstilling krijgen.
Na de keizersnede
Hier begint de verdoving ook al langzaam uit te werken. Dit kan aanvoelen als een jeukend of tintelend gevoel. Binnen een paar uur na een ruggenprik kun je je benen alweer bewegen. Doordat de verdoving uitwerkt, is het mogelijk dat je pijn voelt.
Na een operatie is binnen een aantal uren geplast hebben van belang om te weten "dat alles weer werkt" . Tijdens een operatie wordt alles min of meer stil gelegd,dus dat moet weer op gang komen.
Wanneer u een procedure moet ondergaan met anesthesie, zullen vele normale lichaamsreflexen tijdelijk uitgeschakeld worden. Zo werkt de hoestreflex niet normaal bij 'verslikken'. Voedsel dat in de longen overloopt kan levensbedreigende gevolgen hebben. Bij elke vorm van anesthesie moet u nuchter blijven.
Heeft u pijnstilling gekregen voor een deel van uw onderlichaam? Dan kunt uw benen nog steeds bewegen na een ruggenprik. U krijgt de pijnstilling via een katheter in uw rug. De katheter wordt met een injectie ingebracht door de anesthesioloog.
Hoewel dit helemaal veilig is voor zowel moeder als kind, kiezen er toch steeds meer vrouwen voor om zonder pijnbestrijding te bevallen. Hier zijn diverse redenen voor, zoals de wens van een natuurlijke bevalling of de angst dat het kind problemen ervaart door de pijnbestrijding.
Er kan misselijkheid en/of jeuk optreden in de dagen na de operatie. Dit is eenvoudig te verhelpen met medicijn(aanpassingen). Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen.